Paradicsomtorta
Nagyon szeretek grillezni. De tényleg. Élvezem a tűz csiholását, ilyenkor kissé nosztalgikusan emlékszem vissza a fáskosarak örök cipelésére, hogy legalább a nappaliban elérje a hőfok azt, ami már 1 pulóverrel átvészelhető.
Persze most már nosztalgikus vagyok, kamaszént inkább dühös és felháborodott voltam, amiért télvíz idején fa kellett a befűtéshez. Magamnak nem is mindig volt már erőm újabb kosárral felcipelni, így maradt a belövésekkel tarkított manzárd szobában való, négy takaró alatti didergés.
Szóval állok a kilónyi szén fölött, élesztem a tüzet, lesem a parazsat, fontoskodva vonulok a konyha és a terasz között, hessegetem a Nőket és közben azon agyalok, hogy mi legyen a köret. Mert bizony szép dolog is a grillezett zöldség, a mindennel bolondított saláta, de férfiember számára nincs helyiértéke tányéron. Ahhoz túlontúl légies és áttetsző.
De találtam egy jó megoldást, így a mostani “hidegre” való tekintettel, szombaton nem csak kint izzott a parázs, hanem a konyhában is ment a sütő.
Paradicsomtorta
Tészta:
20 dkg finomliszt
7 dkg vaj
3 dkg házi sült disznózsír
só
1 tojás
Töltelék:
3 ek tejföl
3 ek dijoni mustár
5-6 nagyobb paradicsom
egy marék kakukkfű
olivaolaj
frissen őrölt bors
A lisztet elmorzsolom a vajjal és a zsírral, majd hozzáadva a tojás és egy csipet sót, tésztává gyúrom. Fóliába csomagolom, hűtőbe rejtem. Fél óra után nyújtom, piteformába teszem.
A tejfölt összekeverem a mustárral, fűszerezem és a pitetésztára halmozom. A paradicsomokat meghámozom, vékonyabb karikákra szelem, majd szépen rápakolom a mustáros tejfölre. Mikor befedtem a pitémet a karikákkal, akkor megszórom kakukkfűvel, finoman meglocsolom olivával és a 195 fokos sütőbe dugom. Úgy háromnegyed óra múlva berohanok a teraszról és kikapom, hogy picit hűlhessen, mielőtt felszolgálom a grillezett felsál mellé, köretnek.