You are here: Home > Vegasztro > Paradicsomtorta

Paradicsomtorta

Nagyon szeretek grillezni. De tényleg. Élvezem a tűz csiholását, ilyenkor kissé nosztalgikusan emlékszem vissza a fáskosarak örök cipelésére, hogy legalább a nappaliban elérje a hőfok azt, ami már 1 pulóverrel átvészelhető.

Persze most már nosztalgikus vagyok, kamaszént inkább dühös és felháborodott voltam, amiért télvíz idején fa kellett a befűtéshez. Magamnak nem is mindig volt már erőm újabb kosárral felcipelni, így maradt a belövésekkel tarkított manzárd szobában való, négy takaró alatti didergés.

Szóval állok a kilónyi szén fölött, élesztem a tüzet, lesem a parazsat, fontoskodva vonulok a konyha és a terasz között, hessegetem a Nőket és közben azon agyalok, hogy mi legyen a köret. Mert bizony szép dolog is a grillezett zöldség, a mindennel bolondított saláta, de férfiember számára nincs helyiértéke tányéron. Ahhoz túlontúl légies és áttetsző.

De találtam egy jó megoldást, így a mostani “hidegre” való tekintettel, szombaton nem csak kint izzott a parázs, hanem a konyhában is ment a sütő.

Paradicsomtorta

Tészta:

20 dkg finomliszt

7 dkg vaj

3 dkg házi sült disznózsír

1 tojás

Töltelék:

3 ek tejföl

3 ek dijoni mustár

5-6 nagyobb paradicsom

egy marék kakukkfű

olivaolaj

frissen őrölt bors

A lisztet elmorzsolom a vajjal és a zsírral, majd hozzáadva a tojás és egy csipet sót, tésztává gyúrom. Fóliába csomagolom, hűtőbe rejtem. Fél óra után nyújtom, piteformába teszem.

A tejfölt összekeverem a mustárral, fűszerezem és a pitetésztára halmozom. A paradicsomokat meghámozom, vékonyabb karikákra szelem, majd szépen rápakolom a mustáros tejfölre. Mikor befedtem a pitémet a karikákkal, akkor megszórom kakukkfűvel, finoman meglocsolom olivával és a 195 fokos sütőbe dugom. Úgy háromnegyed óra múlva berohanok a teraszról és kikapom, hogy picit hűlhessen, mielőtt felszolgálom a grillezett felsál mellé, köretnek.

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.