Beignet fánk
A napokban a fánkokról olvasgattam, amikor szembe találtam magam a francia eredetű fánkkal, amit igazán az Újvilágba érkező francia telepesek és a kreol konyha tett híressé, olyannyira, hogy 1986 óta Louisiana állam hivatalos fánkja.
A beignet fánkot New Orleans-ban sűrűn porcukrozva, kávé mellé kínálják, mi azonban főleg baracklekvárral ettük.
Beignet
2 dl tej
30 dkg tejföl
2 dkg friss élesztő
8 g sütőpor
45 dkg finomliszt
5 dkg cukor
csipet só
A tejbe beleöntöm a cukort és belemorzsolom az élesztőt, majd meleg helyen hagyom felfutni. Amíg alakul az élesztő, addig kimérem a lisztet. Hozzáadom a sütőport, s a sót, majd hozzáöntöm az élesztős tejet és a tejfölt. Géppel alaposan átdolgozom, majd a kész tésztát tiszta konyharuhával lefedem és hagyom egy órát kelni.
A kész tészta lágyabb, mint a megszokott fánktészták, ezért alaposan lisztezett deszkára borítom a tésztát, a tetejét is kicsit belisztezem, majd óvatosan ujjnyira nyújtom. A tésztát négyzetekre vágom, s a felhevített, közepes lángnál kicsit nagyobb lángon lévő olajban kisütöm. Papírtörlős tányérra szedem, majd tálaláskor porcukorral alaposan megszórom.
Én eddig beignet-t csak zöldségekből láttam, krokett formában leginkább, húsok mellé köretként, pl. feketegyökérből. Nagyon könnyednek tünik…na persze, mint minden a franciáknál.