You are here: Home > Édes élet > Epres galette

Epres galette

Az eper teljes mértékben eluralta a konyhánkat. Eddig nyersen ettük, bár már tervben egy krémleves is, ám a szemfüles Nők mindig kiszúrják a tálnyi gyümölcsöt és onnantól kezdve lőttek az elképzeléseimnek. Ma azonban egyszer csak összeálltak az ízek, a textúrák és az illatok, s én már mentem is, hogy készítsek egy tepsinyi süteményt.

Epres galette

Szirup:

10 dkg cukor

1 dl víz

12 kisebb levél bazsalikom

1/2 citrom héja

Tészta:

30 dkg finomliszt

12 dkg vaj

csipetnyi só

4 ek tejföl

Töltelék:

70 dkg nem túl apró eper

25 dkg mascarpone

A sóval meghintett lisztet elmorzsolom a vajjal, majd a homogén morzsához hozzáadom a tejföl és igen jó, rugalmas tésztát gyúrok. Ezt alufóliába csomagolom és minimum fél órára a hűtőbe teszem.

A cukrot a vízzel felöntöm, majd hozzáadom a bazsalikomot és sűrű sziruppá főzőm. Amikor már majdnem kész, hozzáreszelem a citromhéjat. Ha a szirup már langyosra hűlt, habverővel összekeverem a mascarponéval.

A sütőt 180 fokra előmelegítem, majd a tésztát gáztepsi nagyságúnál valamivel kisebbre nyújtom, s egy sütőpapíros tepsire fektetem. Az epret nem túl vékonyan felszeletelem (közepes eperből 5-6 szelet legyen), majd a tésztára csorgatom a mascarponét, s – a szélén nagyjából 1 centit kihagyva – szétterítem a tésztán a krémet, amit eperszeletekkel megpakolok. A tészta szélét felhajtom, habart tojással lekenem és az egészet a sütőbe tolom. Addig sütöm, míg a tészta szépen meg nem színesedik.

Langyosra hűlve, egy kis tejszínhabbal megbolondítva kínálom.

 

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

4 Responses to “Epres galette”

  1. jociandi szerint:

    Megcsináltam mascarpone híján túróval, isteni lett, köszi!

  2. mirelle szerint:

    Örülök, hogy ízlett. :)

  3. Stelly szerint:

    Megcsináltam mascarponéval,de nekem szalonnás lett a tészta,mit tudok tenni így utólag vagy a következő alkalommal,hogy ne járjak így ?! A családnak azért így is ízlik :)

  4. mirelle szerint:

    Kedves Stelly! Lehet, hogy egy kicsit magasabb hőfokra kéne állítani a sütőt. :)
    Remélem legközelebb tökéletesre sikerül: Márti