Epres galette
Az eper teljes mértékben eluralta a konyhánkat. Eddig nyersen ettük, bár már tervben egy krémleves is, ám a szemfüles Nők mindig kiszúrják a tálnyi gyümölcsöt és onnantól kezdve lőttek az elképzeléseimnek. Ma azonban egyszer csak összeálltak az ízek, a textúrák és az illatok, s én már mentem is, hogy készítsek egy tepsinyi süteményt.
Epres galette
Szirup:
10 dkg cukor
1 dl víz
12 kisebb levél bazsalikom
1/2 citrom héja
Tészta:
30 dkg finomliszt
12 dkg vaj
csipetnyi só
4 ek tejföl
Töltelék:
70 dkg nem túl apró eper
25 dkg mascarpone
A sóval meghintett lisztet elmorzsolom a vajjal, majd a homogén morzsához hozzáadom a tejföl és igen jó, rugalmas tésztát gyúrok. Ezt alufóliába csomagolom és minimum fél órára a hűtőbe teszem.
A cukrot a vízzel felöntöm, majd hozzáadom a bazsalikomot és sűrű sziruppá főzőm. Amikor már majdnem kész, hozzáreszelem a citromhéjat. Ha a szirup már langyosra hűlt, habverővel összekeverem a mascarponéval.
A sütőt 180 fokra előmelegítem, majd a tésztát gáztepsi nagyságúnál valamivel kisebbre nyújtom, s egy sütőpapíros tepsire fektetem. Az epret nem túl vékonyan felszeletelem (közepes eperből 5-6 szelet legyen), majd a tésztára csorgatom a mascarponét, s – a szélén nagyjából 1 centit kihagyva – szétterítem a tésztán a krémet, amit eperszeletekkel megpakolok. A tészta szélét felhajtom, habart tojással lekenem és az egészet a sütőbe tolom. Addig sütöm, míg a tészta szépen meg nem színesedik.
Langyosra hűlve, egy kis tejszínhabbal megbolondítva kínálom.
Megcsináltam mascarpone híján túróval, isteni lett, köszi!
Örülök, hogy ízlett.
Megcsináltam mascarponéval,de nekem szalonnás lett a tészta,mit tudok tenni így utólag vagy a következő alkalommal,hogy ne járjak így ?! A családnak azért így is ízlik
Kedves Stelly! Lehet, hogy egy kicsit magasabb hőfokra kéne állítani a sütőt.
Remélem legközelebb tökéletesre sikerül: Márti