Karácsonyi szakácskönyvajánló
Az idei ünnepi időszakra is számos csodás kiadvány jelent meg, amivel meglephetjük szeretteinket vagy akár önmagunkat. Van itt könyv az ételintoleranciával élőknek, az étkezéssel hadilábon állóknak, a sütirajongóknak, a konyhakompatibilis férfiaknak, a szezonalitás híveinek, a sorozatfüggőknek, a főzelékhíveknek, a kávéházak és a történetek rajongóinak, a baráti körben főzőcskézőknek és persze a mediterrán lét, az itáliai napfény szerelmeseinek.
Wes Anderson is megnyalná mind a 10 ujját Bernáth József: Süss! – A 80-as, 90-es évek sütislágerei szakácskönyvének képi világát látván és még nem is kóstolta Józsi süteményeit! A könyv rendkívül izgalmas utazásra hív a rendszerváltás körüli évek idejére, megmutatva azt, hogy milyen leleményesen alkalmazták a háziasszonyok a hűtő és a kamra tartalmát, ha desszertet szerettek volna az asztalra tenni. A kötet 40 leginkább a vidéki háztartásokban ismert süteményt tartalmaz, amiket Józsi személyes emlékek és családi és ismerősi körből gyűjtött receptek segítségével szedett csokorba, hogy kedvünk szerint tallózhassunk belőle. Persze alakított is bőven a recepteken, az alapanyagoknál ügyelt a minőségre és a mennyiségre, hogy a lehető legfinomabb végeredményt kapja, kapjuk. A könyv remek ajándék a retro hangulatú desszertek kedvelőinek, akiknek hiányoznak a vidéken töltött gyerekkor ízemlékei, de olyankor számára is tökéletes ajándék akik szívesen sütnek maguknak vagy a családjuk számára.
Hack Barnabás Ma apa főz című könyve új hang a piacon, vagy inkább új szemlélet, amely a nemzetközi kínálatban régóta megtalálható (ld. Jamie), de a magyar szakácskönyvkiadás eddig ezt a fajta narrációt mellőzte. Szerencsére, most itt van Barnabás könyve, egy kétgyerekes szakácsé, aki igenis otthon is felköti a kötényt és főz a családjának. A megközelítés, a perspektíva újdonsága, a megfogalmazás egyedisége valóban lehetővé teszi, hogy a férfiak számára is hasznossá váljon a könyv, arra sarkallva őket, hogy az otthoni feladatok, tevékenységek között megbújó főzés, sütés se legyen számukra megugorhatatlannak tűnő akadály, inkább kreatív elmélyülés, amelynek az eredményét a családdal közösen lehet élvezni. A receptek egyszerűek, mégis ínycsiklandóak, és tökéletesek azok számára, akik szeretnék az étkezéseket a család körében ünneppé varázsolni. Hack Barnabás személyes történetei és családi receptjei teszik igazán egyedivé és szerethetővé a könyvet.
Már akkor halljuk a hangját, mikor még csak kézbe vettük ezt az enciklopédiának vagy önvédelmi fegyvernek is beillő könyvet. Váncsa István Olasz lakoma – Az itáliai konyha kincseiből című könyve egy igazi gasztronómiai és kulturális utazás Itália tájaira. Aki szerette annak idején Gennaro és Antonio közös útját a talján kulináriában, az boldogan fogja lapozgatni, ízlelgetni a legújabb Váncsa könyvet is. Klasszikus formavilágú receptek, ahol a képi tartalmat az irodalmi magasságú szöveg helyettesíti, az láttatja velünk a fogásokat, helyezi el térben és időben, mutatja meg valódi arcát, helyét a menüben. A könyv közel ezer receptet tartalmaz, valamint 43 szellemes, irodalmi stílusban írt gasztronómiai esszét, amelyek egyaránt szólítják meg a profi szakácsokat, a kezdő háziasszonyokat, és az irodalom kedvelőit is. A könyv érdekessége, hogy nem csupán az éttermek, hanem a történelem, az irodalom és a kultúra oldaláról is közelíti meg az olasz konyhát.
Mátai Tamás és Osgyáni László Nem is emlékszem, mikor ettem utoljára… című könyve a Magyarországon elképesztő népszerűségre szert tett Csengetett, Mylord? című vígjátéksorozat világába vezet el minket, a Meldrum-ház konyhájára, ahol mindig valami csodálatos dolog fő, sül, tálalódik vagy fogyasztás alatt áll. A könyvben a szerzők a sorozatban megjelenő fogások közül 51 ikonikus ételt és italt mutatnak be, amelyek szorosan kapcsolódnak a sorozat híres jeleneteihez, amelyeket a receptek felett megjelenő idézeteknek köszönhetően könnyedén elő is hívhatunk az emlékeink közül. A könyv ínycsiklandó ételeket tartalmaz, mint a borjúbecsinált, tápiókapuding, és meggyes lepény, mindegyikhez a sorozat egy-egy jellegzetes pillanatait felidézve. A kötet tökéletes választás azoknak, akik szerették a sorozatot, azoknak, akik kétségbe vonják az angol konyha és gasztronómia létezését és azoknak is, akik szeretnek jóféle, klasszikus fogásokat készíteni az ünnepi alkalmaikra vagy akár a hétköznapokban is.
Jamie Oliver új könyve, a 20. ami magyarul is megjelent a 5 hozzávaló – Mediterrán. Jamie-ben szerethető, hogy folyamatosan meg tud újulni, a szakácskönyveiben mégis megtalálni az állandóságot, a képi világ, a receptek szerkezete, a leírások követhető, következetes, szerethető hangvétele mind olyan Jamie-jegy, amit megszoktunk és szeretünk. A mostani kötet a mediterrán konyha kedvelőinek szól, akik gyors és izgalmas, napsütötte fogásokat szeretnének asztalra tenni. A kötetben az főzés és az étkezés egyszerűsége kap központi szerepet, ahogy azt már több kötetének vezérlőelveként megszokhattuk: minden étel elkészítéséhez mindössze öt hozzávalóra van szükség. A könyvben található fogások jól adaptálhatóak a hétköznapokra, az autentikus ételek gyorsan és könnyedén elkészíthetőek, nem csak finomak, hanem kifejezetten táplálóak. A könyv különlegessége, hogy Jamie az egyszerűségre és gyorsaságra összpontosít, miközben a mediterrán étkezési kultúra legjobb elemeit, például a friss alapanyagokat és a szenvedélyes főzést hozza el az otthonunkba.
Evelyn Tribole és Elyse Resch Intuitív étkezés című könyve forradalmi szemléletet kínál az étkezéshez. A könyv célja, hogy segítsen az olvasóknak megtalálni a harmóniát az étkezésükben, elkerülve a diétákra építő, mindennapos szorongást generáló, rettentően időrabló megközelítéseket. Az intuitív étkezés központjában az én áll, a testünk, az igényeink, amiket meg kell tanulnunk elfogadni, felmérni, detektálni és meg kell tanulnunk a jelzéseire adott tökéletes válaszokat. Ez a tudás mind bennünk van, a könyv segítségével végre elindulhatunk azon az önismereti úton, amely segít megtanulni, hogy felismerjük az éhség és a jóllakottság jeleit, és tisztelettel bánjunk saját magunkkal. A kötetben olyan elvek kerülnek előtérbe, mint az étkezés öröme, az étkezési szorongás elkerülése, és a pozitív testkép kialakítása, miközben az önelfogadást és az önálló étkezési döntések meghozatalát is elősegíti a könyv. Az Intuitív étkezés a gyakorlati tanácsok és a lépésről lépésre való megközelítés teszi különösen hasznossá.
Évszakról évszakra című könyvében Mary Berg a szezonális alapanyagokat és az azokhoz illő étkezési élményeket kínálja az olvasóknak. A kötet vezérlőelve a szezonalitás, Mary ehhez illeszti 100 nemzetközi receptjét, amelyek megmutatják, hogy miért jó, miért könnyű és szerethető szezonálisan étkezni, remek inspirációt nyújtva azoknak az olvasóknak, akik ezt az elvet szeretnék elsajátítani. A könyv célja, hogy segítse a konyhában való örömteli, egyben praktikus főzést, miközben az évszakok változása által inspirált ízeket hoz el a mindennapokba. A fogások közt megtalálhatóak a friss tavaszi saláták, a nyári desszertek, az őszi melengető levesek és téli egytálak. Az ételek nemcsak a testet, hanem a lelket is táplálják, ahogy azt Berg saját családjának és barátainak készíti. A könyv tipikus példa arra, hogyan lehet élvezni az étkezéseket, miközben tiszteletben tartjuk a természetes ritmust és az évszakok kínálta lehetőségeket. A könyv mindazok számára ideális, akik szeretnének harmonikus kapcsolatot kialakítani a konyhájukkal, élvezni a friss alapanyagokat és azok évszakonkénti megújulását, változását.
Erős képi tartalom, fiatalos lendület, saját márkás termékek. Talán ez foglalja legjobban össze, hogy milyen is lett a legújabb, Öröm főzés című Lidl szakácskönyv, amelyet megújult csapattal készített el a Lidl, hogy karácsonyra meglepje vele hűséges vásárlóit. Hangulatában jócskán eltér a korábban megszokottól, a tematika hangsúlya most a közös alkotáson van, amit szinte képregényszerűen közvetít számunkra a könyv. A több szerző által jegyzett könyvben a leírások pontosak, stílusuk azonban különbözik egymástól, minden alkotó a maga módján szólítja meg az olvasót, mutatja be az általa kreált fogás lépéseit. A könyv négy tematikus fejezetre oszlik, így mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelő étkezési tippeket: az “Egyszerű és gyors” fejezet azoknak szól, akik gyorsan szeretnének ínycsiklandó fogásokat készíteni, míg az “Olcsó és fenntartható” rész a környezettudatos recepteket tartalmazza. A “Vendégvárás egyszerűen” fejezet remek ötleteket kínál azok számára, akik közösségi főzésre vágynak, míg a “Vidám ünnepek” ünnepi étkezésekhez ad inspirációt, például karácsonyi és szilveszteri fogásokkal.
Rubin Eszter életereje mindig elkápráztat. Meg az is, ahogy ezt képes – a könyvei által – közvetíteni. Most megjelent Csodás desszertek kötetet is ékes példázata annak, hogy a mentességet lehet nem keresztként, nehézségként megélni, hanem kiaknázatlan területnek tekinteni, újfajta ihletforrásnak és ekként gondolva rá alkotni csodás desszerteket. Házias süteményei között a vegánok, glutén-, tej- és cukormentesen étkezők is megtalálhatják a kedvencüket, sőt, akár rögvest többet is. A leírások egyértelműek, az alapanyagok könnyedén beszerezhetőek (egy jobban felszerelt bioboltból nagyjából minden hazavihető), Eszter hangulatos képeinek egyszerűsége, őszintesége is arra ösztönzi az olvasót, hogy rögvest induljon a konyhába és alkosson magának és a családjának valami finomat, mondjuk egy narancsos-bazsalikomos édes arancinit.
Főzelékes Ferinek elhihetjük, a főzelékben van potenciál, és mi magyarok ezt a szívünk mélyén tudjuk is, csak voltak azok a baklövések a menzán, ami kicsit visszavetette a lelkesedésünket, holott a főzelék egyfajta hungarikum, amit akár hetente többször is asztalra adhatunk, hiszen olyan gazdag a világa, amiben csak beleveszni lehet. Főzelékes Feri Főzelékbibliája akárcsak a Biblia maga, két fő egységből áll. Az „ószövetségi” részben a nagymama konyhájából vagy a napköziből jól ismert fogásokhoz – a zöldborsófőzeléktől kezdve a spenóton át a tökfőzelékig – kapunk minőségi recepteket megszívlelendő tanácsokkal, hogy a hagyományok tovább öröklődhessenek a családban. Az „újszövetségi” részben pedig áttérünk a jelen kor ízeire, ahol Feri kreatívan ötvözi a magyar gasztronómiai hagyományokat, izgalmas ízesítéseket mutat, főzelékben korábban ritkán látott zöldségekkel ismertet meg minket, hogy ne csak tápláló és egészséges, de valóban ízletes ételek szülessenek, mint az ajváros zöldbabfőzelék, az édesköményes-narancsos lencsefőzelék vagy éppen a padlizsános-paradicsomos csicseriborsó-főzelék.
A felnőtt napközi, ahogy Saly Noémi hívja a kávéházat igazán izgalmas és gazdaggal múlttal rendelkezik Magyarországon. Elég csak a Pilvaxra, a New Yorkra, a Hadikra, a Centrálra vagy a megboldogult Japán kávéházra gondolni, ahol a magyar szellemi élet nagyjai alkottak, éltek. “Kávéház nélkül nincs irodalom” – írta Márai Sándor, és nem túlzott. A kávéház közel kétszáz évig nemcsak második lakhelye volt a magyar művészeknek, hanem az egymást formáló eszmék és a polgári szabadság iskolája is. Nélküle irodalmunk, sőt, a teljes magyar kultúra is alapvetően másmilyen lenne. Az Így kávéztak őkben a magyar kávéházkultúrához Nyáry Krisztián a tőle megszokott szemüvegen keresztül közelít, a megszokott alapossággal és gördülékeny, szerethető stílussal közvetítve számunkra egy letűnt kor kávéházi létet, az ott élők mindennapjait. A gazdag beltartalmú könyv természetesen nem szakácskönyv (holott a kávé remek alapanyag), de mégis ide illik, az ünnepi gasztronómiai témájú kiadványokhoz, amely megmutatja, milyen szimbiózis van a vendéglátás és a művészetek más ágai között.