Zöldségkrémleves, sült zöldségekből
Az ősszel a krémlevesek gazdag világa nyílik meg előttünk. Ahogy hűvösre fordul az idő, nincs is jobb egy tányér tartalmas, meleg és főleg színes, a főzelék és a krémleves mezsgyéjén egyensúlyozó fogásnál. Ősszel is legszívesebben a szezon alapanyagaiból dolgozom, mint a sütőtök, sárgarépa és alma, amelyek fantasztikusan kiegészítik egymást ezekben a könnyen elkészíthető, mégis különleges levesekben. A krémlevesek ugyanis rendkívül sokoldalúak: egyszerűen készíthetők, és tálaláskor könnyedén feldobhatók egy-egy különleges hozzávalóval, mint például a pirított dió, a lepirított húsos szalonna, a kolbászmorzsa vagy kolbászchips vagy friss zöld fűszerek.
Őszi zöldségkrémleves
Hozzávalók:
1 kisebb sütőtök
3 db sárgarépa
2 fej lila hagyma
1 kisebb fej fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
só, frissen őrölt borskeverék
1 nagyobb alma
2 evőkanál dióbél
3 dl főzőtejszín
A sütőtököt félbevágom, a magjait kikapom, ha a tepsi mérete miatt kell, akkor egy picit darabolom (de jobb, ha nem), a sárgarépát és a lila hagymát megpucolom. A fokhagymát félbe vágom. Az előkészített zöldségeket egy tepsibe rendezem. Az almát megmosom, magházát kiemelem, felkockázom és a sütőtök magjainak helyére halmozom. A maréknyi diót a másik fél tökbe szórom, majd sózom, borsozom a zöldségeket és olívaolajjal meglocsolom. A tepsit a gőzös 180 fokon üzemelő sütőbe tolom és hagyom, hogy a zöldségek szépen megpuhuljanak és enyhén megpiruljanak, ami körülbelül 30-40 percet vesz igénybe. Ettől lesz igazán mély, karamellizált ízük.
Amikor megsültek a zöldségek, akkor egy nagy lábosba teszem őket (a tököt kikanalazom a héjából), és az alatta összegyűlt finom szaftot is ráöntöm. Ezután felöntöm a zöldségeket főzőtejszínnel, és botmixerrel krémes állagúra pürésítem a levest. Ha szükséges, egy kis vízzel vagy alaplével hígítom a megfelelő állag eléréséhez.
Végül megkóstolom, és ha kell, még egy kevés sóval és borssal ízesítem. Tálaláskor pirított dióval és pirított húsos szalonnakockákkal szórom meg, amitől extra roppanós textúrát és gazdag ízt kap. Kevés friss petrezselyemmel díszítem.