Veszprémvölgyi Itália – Balaton Wine&Gourmet
Hosszú évek óta mindenkit arra bíztatok, hogy úgy látogasson el Itáliába, hogy lehetőséget adjon magának megtapasztalni azt, ahogy az olaszok élnek. Nagyon klasszak a turisztikai célpontok, az évezredes múltú városok, de az igazi dolce vita forrása nem a Trevi kútból ered, ahhoz kicsit el kell távolodni, megkeresni a kisebb falvakat, közösségeket és köztük megélni az ünnepeiket. Számtalan alkalommal volt már rá lehetőségünk, minduntalan egyedi, megismételhetetlen, de mégis nagyon hasonlóan felemelő emlékeink maradtak.
Ezt a boldogságot éreztem most is, ahogy ültem Veszprémvölgyben, az utolsó nyári hétvégén, élveztem a napsütést és a körülöttem örvénylő talján energiát, amely szinte kiemelte a helyet és elrepítette egészen Toszkánáig.
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat részeként megrendezett Balaton Wine&Gourmet rendezvényen az Italian Trade Agency – Olasz Nagykövetség Kereskedelemfejlesztési Szekciója olyan autentikus hangulatot teremtett, amely egészen varázslatos volt, azoknak is, akik – mint én – utaztak térben és időben és azoknak is, akik adott esetben először találkoztak ezzel az életigenlő boldog létezéssel, ami a gasztronómiai élvezeteket körítette, keresztül-kasul fonta.
A többnapos rendezvényből a szombati nap adatott nekünk. Volt Pavarottival karöltve éneklő nápolyi pizzaséf, lehetett olívaolajat kóstolni Carlotta Pasettóval mesterkurzus keretében, a vendégek ismerkedhettek a kávéval, Simone Meriggivel, lelkes kislányával és azzal, hogy a kávébabból hogyan születnek meg azok az ikonikus olasz italok, amelyekért valóban el kell zarándokolni a legjobb pörkölőkbe és a legjobb kávézókba, amelyek Itália megannyi pontján tetten érhetők Trieszttől Palermóig.
A kiállítóknál különféle ínyencségekre tehettünk szert, olasz és magyar finomságok közül választhattunk, a környékről több étterem is képviseltette magát, így az sem maradt éhes, aki a pizza-pasta vonalon túlra tekintett volna.
Inni is bőséggel volt mit, a kiállítók között felfedezett szicíliai borok között boldogan tallóztam, majd örömmel vonultam el a völgyben álló kolostorépületbe, hogy Gabriele Valota vezetésével utat törjek magamnak az olasz habzók között, legyen szó proseccóról vagy pezsgőről.
Izgalmas, ízekben, felfedezésekben gazdag előadáson vettünk részt, megannyi különlegességet kóstoltunk, Gabriele tökéletes Vergiliusunk volt az úton és meg kell említeni, hogy parádés, szakértő tolmácsolásban volt részünk, ami külön öröm volt.
A 10 tétel végére mindenki kiválasztotta a számára legkedvesebb habzókat, majd visszatértünk a lassan olasz népünneppé váló, mediterrán hangulatú fesztiválra, ahol Massimo Turano fagylalttal örvendeztetett meg minket, Fabio Bacchi pedig a legismertebb itáliai koktélok történetével és elkészítésének módjával szórakoztatta a nagyérdeműt.
Mikor végleg ellazultunk, már meg sem lepődtem – hogy valódi olasz módra – megjöttek a klasszikus olasz slágerek, lehetett énekelni és táncolni a nagyszínpad előtt az alkonyi fényektől övezve.
Amíg a vendégek a bevitt kalóriák egy részét letársastáncolták, addig visszatértem a kolostor épületébe, ahol Gabriele egy nyolc tételes, Olaszországot északtól délig felölelő kóstolóval készült. Ahogy a habzó, úgy ez a mesterkurzus is fantasztikus volt, szintén hibátlan, élvezetes és szakmailag korrekt tolmácsolással. Gabriele szedetében most is sikerült megtalálni azokat az ízeket, borokat, amelyek számomra a legtöbbet adták, nagyjából tudom, hogy mi kerül karácsonykor a fa alá vagy még inkább a vacsora mellé, az asztalra.
Tökéletes napot töltöttünk egy kicsit Itáliában. A Veszprémvölgyben megidéződött minden, amiért ez az ország rabul ejtett és azóta sem ereszt, álmaimban kísért és folyvást hiányzik. Még, még több ilyet!