Kalas Györgyi – Világkóstoló – a gőzgombóctól a sáfrányos palacsintáig
Györgyi újra kalandozni hívja a gasztronómia iránt fogékony gyerekeket. Ezúttal nem a gasztrotörténetek felől közelít, hanem a világtérképet veszi alapul és mutat be számos olyan régiót és országot – a konyháján keresztül – amellyel a kisebbek, sőt néha a nagyobbak is, ritkán találkoznak.
A könyv olvasmányos, szülőként is szórakoztató, ismeretterjesztő, de nem szájbarágós, a furcsa alapanyagok, bizarr ételek esetén ügyesen lavíroz Györgyi, nem veszi el a kedvét a gyerekeknek, sokkal inkább felkelti a kíváncsiságukat.
A könyv végén most is találhatunk recepteket, amelyeket a kisebbek szülői segítséggel, a nagyobbak akár már egyedül is könnyedén elkészíthetnek. Jól megválasztott, könnyen beszerezhető alapanyagokra épülő, a könyv olvasása közben már biztosan megszeretett fogásokat követhetünk lépésről lépésre, a recepteknél csak az a kérdés, hogy milyen sorrendben készítsük el.
A Világkóstoló nagy erénye a záróakkordként, a receptek után megjelenő térkép, amely segít minden addig szerzett tudást a „helyére tenni”. Horváth Ildi színes, laza ecetvonásokkal készített, lendületes, mégis aprólékos rajzai pedig kerek egésszé, plasztikussá teszik a könyvet.