You are here: Home > Húúús, Vegasztro > Zsályás csirkesült, tejszínes, kakukkfüves fehérrépával

Zsályás csirkesült, tejszínes, kakukkfüves fehérrépával

Mióta a Nők iskolába járnak egyre gyakrabban jutok el a piacra. Ennek persze igen prózai oka van: az alma mater szerencsés közelségben van a békási piachoz, így nem külön kitérő egy-egy bevásárlás. Ezeken a viszonylag gyors portyákon a már megszokott, bevált helyeimre látogatok el. Az arabnál megveszem a rizst, a lencsét, a különféle fűszereket, a 3-4 zöldségesemnél összeszedem a télvége túléléséhez szükséges készleteket és a hentesemnél veszek egy édes pici csirkét.

Régebben nálam a csirke a megtűrt kategóriájú húsok közé tartozott. Ha nem kaptam mást, vagy ha már nagyon hóvégét jelzett a tárcám, akkor vettem belőle és mindig azon agyaltam, hogy mivel próbáljak meg ízt adni a húsnak. Aztán egyszer ráleltem a piac legkisebb hentesüzletére, benne a – hiperek kínálatához képest – szintén mininek számító csirkére és hirtelen felindulásból vettem egyet. Ez a lendület azóta állandósult, s ha csak nincsenek konkrét ételterveim, akkor a piacról mindig  hozok haza egy szép, feltehetően boldog múlttal bíró csirkét. Az elkészítésén nincs mit gondolkodni, nem kell agyonfűszerezni, szaftba rejteni, hogy íze legyen, csupán egy-két fűszerrel kell kiegészíteni és az eredmény így is csodálatos.

A mostani ebédhez is csak keveset maceráltam a csirkét. Egy kisebb vérnarancsba beleszúrtam 10-12 szem szegfűszeget (többet nem, mert nem szerettem volna, ha uralja a madár ízét), majd azt a csirkébe passzíroztam. Ezután a nyakánál meglazítottam a melle bőrét és egy-egy szeletnyi vajat tettem a hús és a bőr közé. Egy kevés morzsolt zsályát is belepakoltam a bőrzsebekbe, majd az állatot kívülről is bekentem (vagy legalábbis megpróbáltam bekenni) vajjal. Végezetül füstölt Maldon sóval megszórtam, grillrácsos tepsire raktam és a 195 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütöttem.

Köretnek rizst és párolt fehérrépát készítettem.

Kakukkfüves fehérrépa

5-6 közepes fehérrépa

1 dl tejszín

2 tk szárított kakukkfű

5 dkg vaj

A répákat megpucolom, ujjnyi karikára vágom. Egy lábasban vajat olvasztok, majd a répát ezen megfuttatom. Ezután ínnyi vízzel felöntöm, ami épp ellepi. Kis sót adok hozzá és puhára főzöm. Mikor már puhul és a leve is kezd elfőni, akkor tejszínnel felöntöm és kakukkfűvel fűszerezem.

Nagyon kellemes, fehér húsokhoz remek köret.

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.