Az ősz egyik csodája, hogy elérkezik a meleg kávés italok ideje – itt vannak a Nespresso új, tejes kávékra optimalizált kapszulái
Az őszi időszakhoz egyszerűen hozzátartoznak azok a meleg kávés italok, amelyeknek sokkal több közük van egy jól megalkotott desszerthez, mint a koffeinbevitel egy adott formájához, és ez így is van jól. A kávé élvezeti cikk: időt és teret kell engedni az élvezetének, megteremtve mindent, ami még teljesebbé teszi az élményt. Az őszi hűs erre szépen rájátszik, egy ködös reggelen nincs is jobb, mint a kedvenc bögrénket ölelve szépen, halkan átlépni a félálomból az ébrenlétbe. Ehhez azonban nem csak hűvös és köd kell, hanem az a bizonyos kedvenc bögre (amiből persze lehet több) és a benne a tejhabpaplan alatt örvénylő ital, amelyet pedig érdemes a Nespresso Vertuo gépén elkészíteni.
A Vertuo kapcsán a héten hallottam egy remek megfogalmazást: a Vertuo olyan gép, amelybe egy szakálas hipszter baristát rejtettek el, és ő főzi le számunkra a tökéletes kávét. A ducibb, kerek kapszulák szélén lévő vonalkódokból ugyanis nem csak a forgási sebességet és a hozzáadandó víz mennyiségét olvassa ki a gép, hanem a blendben található kávék ízprofiljához is kap infókat, ehhez igazítja az elkészítés módját. Idén ősszel végre a Vertuo is lehetőséget kap, hogy kiteljesedjen a tejes italok frontján, a Barista Creations for Milk sorozat tagjai kifejezetten az ő szaktudására lettek alakítva, úgy, hogy az általuk készített italok közben tökéletesen megfeleljenek a Nespresso vásárlói által megálmodott tejes italok eszményképének.
A Nespresso ugyanis a vevői kereslet alapján fejtette vissza az italokat, 2000 fő bevonása mellett tesztelték, hogy mely tejes italok ízlenek a legjobban az alanyoknak, és ez alapján állították össze a megfelelő blendeket, amelyekhez Márkosi Balázs kávénagykövet készített néhány remek receptet, megmutatva, hogy a kávés italok nem csak állati eredetű tejjel tudnak jól működni, hanem a megfelelő növényi italokkal is ugyanazt a magas élvezeti értéket képviselik.
A Barista Creations for Milk kapszulái:
Bianco Piccolo for Milk
A rövidebb tejeskávékhoz kialakított, közepes pörkölésű Arabica keverék gazdag ízvilágát harmonikusan kihangsúlyozza egy kis tej. Édes és selymes, krémes textúra, és karamellás, mogyorós, kekszes ízjegyek jellemzik ezt a keveréket. Intenzív, mégis lágy ízek – kifejezetten a cappuccino, latte macchiato és flat white receptek készítéséhez.
Bianco Doppio for Milk
Ezt a kávét azoknak készítették a Nespresso kávémesterei, akik a hosszabb tejes recepteket szeretik. A világos pörkölésű, brazil Bourbon kávét is tartalmazó Arabica keverék lágy karamellás íze és sima textúrája még akkor is élvezetesen érvényesül, ha bőséges adag cappuccino vagy flat white receptként fogyasztjuk. Tejjel elkészítve édeskés és tejes ízprofilt mutat gyümölcsös, kekszes, karamellás, gabonás ízjegyekkel és krémes textúrával.
Bianco Forte for Milk
Ez a kapszula nem csak csészeméretében, hanem pörkölt ízjegyeiben is nagynak számít. A kenyai és kolumbiai Arabica fajtákból összeállított, tejes receptekhez tervezett kávékeverék gazdag pörkölt és gabonás aromái harmonikusan keverednek a tej édes ízével egy Reverso kávéreceptben. A Bianco Forte intenzív, sötét pörkölésű és testes, gabonás ízjegyekben bővelkedő kávé, ami tejjel elkészítve is erőteljes aromavilágú marad.
GESZTENYÉS KÓKUSZ LATTE
- Nespresso Bianco Piccolo for milk Vertuo kávékapszula (40 ml)
- 200 ml 1,5%-es tej
- 20 g gesztenyepüré
- 5 g szárított kókuszpehely
Öntsünk 200 ml 1,5%-os zsírtartalmú hideg tejet az Aeroccino4 tejhabosítóba, és készítsünk meleg tejhabot. Kanalazzunk 20 g gesztenyepürét a nagyméretű csésze aljába. Öntsük az elkészült tejhabot a gesztenyepürére, majd főzzünk le egy 40 ml-es Bianco Piccolo for milk kapszulát a csészébe, és a kész kávé tetejét pedig díszítsük szárított kókuszpelyhekkel.
SZÓJÁS TONKABAB CAPPUCCINO
- Nespresso Bianco Doppio for milk Vertuo kávékapszula (80 ml)
- 200 ml Barista jelzésű szójaalapú ital
- 10 g karamellszósz
- 1 g reszelt tonkabab
Öntsünk 200 ml hideg szójaitalt az Aeroccino készülékbe. Tegyük rá a fedelét, majd nyomjuk meg röviden a Cappuccino gombot a tejhab elkészítéséhez. Egy nagyméretű Barista csésze aljába nyomjunk 10 g karamellszószt, erre főzzük le a kávét, majd arra öntsük rá a forró habot. Karamellszósszal és reszelt tonkababbal dekoráljuk.
MANDULA REVERSO
- Nespresso Bianco Forte for milk Vertuo kávékapszula (230 ml)
- 50 ml 1,5%-es tej
- 20 ml vanília szirup
- 10 g darált blansírozott mandula
Öntsünk 20 ml vanília szirupot és 50 ml 1,5%-os zsírtartalmú hideg tejet egy csészébe, amire közvetlenül főzzük le a kávét, majd a végén a tetejét dekoráljuk darált blansírozott mandulával.
SZÓJÁS KURKUMA CAPPUCCINO
- Nespresso Bianco Piccolo for Milk Vertuo kávékapszula (40 ml)
- Barista jelzésű szójaital 150 ml
- 10 g agave szirup
- 3 g kurkuma por
- 5 g őrölt fahéj
Öntsünk 150 ml hideg szójaalapú növényi italt közvetlenül az Aeroccino tejhabosítóba, majd adjunk hozzá a kurkumaport, és készítsünk meleg tejhabot, majd keverjük el az agave sziruppal. Egy kávéscsészébe főzzük le a 40 ml-es Bianco Piccolo for milk kapszulát és a forró kávéra öntsük a forró habot, amit ízlés szerint díszíthetünk még agavé sziruppal és fahéjjal.