Diós keksz
Az őszi időszakba már jól beleillik egy kupacnyi házi keksz is, amit nem csak enni, hanem sütni is élvezet.
Diós keksz
17,5 dkg vaj
7,5 dkg porcukor
17,5 dkg finomliszt
7 dkg dió
csipetnyi só
A diót egy száraz serpenyőbe öntöm, majd folyamatosa mozgatás mellett, közepes lángon megpirítom. Amikor kész, akkor egy konyharuhára borítom és annak segítségével ledörzsölöm a héját. A megpucolt diót megdarálom.
A darált diót tálba teszem, hozzámérem a cukrot, a lisztet és a sót, majd a hideg vajat is rákockázom és gyors mozdulatokkal finom morzsává dolgozom. A kapott morzsából rugalmas tésztát gyúrok, azt alufóliába csomagolom és a hűtőben fél órát pihentetem.
A pihentetett tésztát finoman lisztes felületen ujjnyi vastagra nyújtom, majd téglalapokra vágom, azokat a sütőpapírral vagy szilikonlappal bélelt sütőlemezre teszem, desszertvillával finoman kilyuggatom, és a lemezt a 160 fokra előmelegített sütőbe tolom.
Bő negyed óra alatt készre sütöm.
Dobozba sokáig eláll.