You are here: Home > Éttermekről, cukrászdákról > Falatnyi Spanyolország a Károlyi-kert oldalában: Pintxo

Falatnyi Spanyolország a Károlyi-kert oldalában: Pintxo

A belvárosnak vannak finom rezdülésű, kevéssé globalizált, boltmentes sarkai, itt még tetten érni Pestbuda hangulatát. Ilyen szeglet a Károlyi-kert környéke is, ebben a finoman klasszicista környezetben otthonosan bújik meg a Pintxo.

A pintxo (ejtsd: pincso) nem más, mint a katalán tapa baszk megfelelője, persze mindez a helyi alapanyagokra és sajátosságokra hangolva és pálcikára fűzve. A katalán kenyérszelet-kanapékra komponált falatkák és a különféle, kis porcióban kínált meleg fogások bűvöletében eltöltött esténk végére pont úgy éreztem magam, mint sok-sok évvel ezelőtt Madridban.

A Pintxo nem akar a sztereotípiák mentén haladni. Belvárosi, de nem turista hely, törzsközönségében sok a spanyol expat, akik igencsak hozzáadnak az autentikus hangulathoz és a fogásokhoz is. Az ételek Kelemen Áron executive séf fejében születnek meg, részint a tulajdonos, Szandra felvetései, elképzelései mentén bontakoznak ki, de nem egyszer előfordult már, hogy a finomhangolást a vendégek tették meg, egy-egy tradicionális fogást tovább csiszolgatva, saját családi hagyományaikat, emlékeiket is belevíve az adott ételbe.

És pont ez teszi a tapasokat olyan ellenállhatatlanná. Adott a jó alapanyag (még a kenyér is Barcelonából jön), adott a jó érzékkel összeállított, teljesen egyensúlyban lévő étlap, de ami ezeket az egyébként nem túlkomplikált fogásokat arra a meglepően magas szintre emeli, azok ezek a nüansznyi finomságok, a gondoskodás, ahogy nem szendvicsek és tálkányi ételek kerülnek elénk, hanem – mint a monodesszertek – egy-egy teljes világ.

pintxo1_v

A Pintxo-ban nincsenek sonkák a kirakatban, nem lobog a spanyol zászló, egyetlen ádáz bika se fut felénk a falakról, az egyszerű látványkonyha, a pultnak tolt asztal és az illatok bőségesen elegendők ahhoz, hogy az ember azonnal tudja, milyen helyen jár. Bár a fönti terem is vonzó, de ha javasolhatom: lent üljetek le, ahonnan rálátni a konyhára, érezni az illatokat, ahonnan figyelhetitek, hogy milyen fogások mennek ki a többi asztalhoz, hogy magatoknak is berendelhessetek még egy serrano sonka-zászlóval integető pintxo-t, a Queso de cabra con jamón serrano-t, ahol a sonkán kívül hagymalekvár, grillezett kecskesajt is található az aszalt paradicsomból készített krémmel megkent szeletnyi baguette-n.
A kanapéra hangolt falatok közül érdemes kipróbálni a meglepően fűszeres, a marinált paprikával tökéletes párost alkotó mallorcai kolbászos pintxo-t, amely hetyke fürj-tükörtojás kalapot visel vagy a tempura bundába bújtatott tőkehalas, lilakáposztás coleslaw-val készített Bacalao pintxo-t.

pintxo2_v

A kenyerekkel ne lehet betelni, de az apróbb tálkákban érkező fogásoknak is kell időt, figyelmet és helyet szánni. Annak idején, Tossa de Mar-ban ettem először Pescaító frito-t. A ropogósra sült apróhalak már ott elbűvöltek, ugyanis tökéletes kísérői bármilyen beszélgetésnek és italnak. Most is az estém egyik kedvenc pontjává váltak, főleg annak fényében, hogy Annán is láttam, hogy mindentől nagyon boldog, de az apró halak az ő szívét is elrabolták. A ropogós falatokhoz alioli dukál, a fokhagymás olívaolaj alapú mártást hamar kipucoltuk a tégelyből.

pintxo3_v

A halak mellett kár kihagyni a roston sült polipot, amely krumplifalatokkal váltakozva kerül nyársra. A főtt krumpli és szintén főtt polip, azaz a gall polip továbbgondolása ez a fogás, de azt hiszem a rostlapon való átforgatás kifejezetten előnyére vált mind a két alapanyagnak. A kívül ropogós, belül omlós falatokat élvezet kóstolni. Ugyanez igaz a rákra is. A Gambas al ajillo rendkívül népszerű, a nyitó étlap óta visszatapsolt fogás a Pintxo-ban, amelynek finom csípőssége messze elmarad a mallorcai kolbász cseles tüzességétől, ezt a kis rafinériát még a csípősebb fogásokra érzékenyek is nyugodtan bevállalhatják. Ha pedig mégis erősebb lenne, mint gondoltuk, akkor ehetünk mellé egy falatnyi zöldséges-sajtos Croquetas-t, vagy egy – Lloret de Mar-i recept alapján született – tejszínnel készített, gorgonzolával kínált spenótot, esetleg ihatunk egy mellé egy fehérbor alapú, citromos üdítővel lazított Blanco de verano-t, vagy élhetünk összes lehetőséggel.

Spanyolországban a desszertekhez is nagyon értenek. A könnyed tészták igaz birodalma az északi vidék, itt tudják a leveles tészták, a krémes sütemények és fánkok minden csínját-bínját. A Pintox szűk, de bölcsen összeállított desszertkínálatában mindenki megtalálja a számításait. Így kerülhetett az est zárásaként Anna elé egy hatalmas szelet baszk sajttorta és így kötött ki nálam egy formás kis adag fahéjas churros, amihez kellemes karamellszósz dukált.

pintxo5_v
A Pintxo lehetőséget kínál a szinte kötetlen kóstolásra, arra, hogy könnyedén megismerkedjünk az autentikus spanyol konyhával, lássuk annak sokszínűségét, és megtapasztaljuk az egyszerűségében lévő erejét és szépségét.

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.