You are here: Home > Termékekről > Glenmorangie – az igazán menő, skót életérzés

Glenmorangie – az igazán menő, skót életérzés

Ahogy közeledik a tavasz, úgy erősödik fel a közösség hiánya. Legalábbis bennem. Eddig az ünnepek otthonos hangulata a mi kis mikroközösségünket jól konzerválta, vele együtt a hangulatunkat is, de most, hogy ragyogó napsütésre és vállalható hőfokokra ébredünk: erősödik a hiányérzet.

Csütörtökön, egy online workshop erejéig megint megadatott mindaz, ami hellyel-közzel egy éve nem: izgalmas ízek és ismeretek töltötték ki a délutánom, amelyben a skót felföldi whisky-be fogalmazott esszenciájával ismerkedtem meg, a Glenmorangie-val.

glen1_v

Meglepő találkozás volt. A whiskey, whisky már pár éve visszaköszön az életembe, de valahogy leginkább az angol elit klubok hangulatával ölelt körül nem pedig a nyár ígéretével. A Glenmorangie ezzel ellentétben egyfajta lazaságot közvetít, olyan hangulatot, amit legutóbb a bitterek és a ginek voltak képesek megütni. És nekem ez tetszik. Már nem feltétlen klubfoteleket vizionálok egy-egy pohárnyi whisky mellé, hanem lazán el tudom képzelni, hogy a nyári teraszlétünkbe, a korábban említett italok mellé egy-egy whisky-alapú koktél is lazán belefér. Egy kis jégre töltve, tonikkal lazítva.

Egyszóval nekem ezt adta a délután, a felismerést, hogy ezen a nyáron a whisky is felkerülhet a kellemes nyári koktélozásaink alapanyagai közé, hogy erre a minőségi italra nyugodt szívvel tekinthetek koktélalapanyagként is, amellyel tovább színesíthetem az itthon kínálatot.

glen2_v

Első lépés: A jó ital kiválasztása

Az első és legfontosabb lépés a megfelelő italok kiválasztása. Érdemes olyan termékeket válogatni, amelyek megbízható minőségű márkák italai, így garantáltan nem érhet csalódás. Ugyancsak fontos szempont a variálhatóság, a nedű legyen jó magában is, és muzsikáljon jól a különféle koktélokban.

Ha whisky, akkor legyen Glenmorangie, amelyhez nem kell bártendernek lenni, hiszen “Egyszerűen finom, semmi mást nem szükséges tudnod róla.”, azaz nem nyúlhatunk mellé, ha ezt a márkát választjuk. Plusz a vásárlásunkkal a Glenmorangie üstök magassága miatt a cég jelképévé vált zsiráfokkal is jót teszünk, akiket a Giraffe Conservation Foundation –nel együttműködve támogat a skót lepárló.

GLENMORANGIE_ZSIRAF

Második lépés: A megfelelő környezet

A megfelelő ital kiválasztása után teremtsük meg az ital elfogyasztásához ideális környezetet. Nekem fixen a terasz lesz az, már látom, ahogy a naplemente surló fénye megcsillannak a whisky-s poharamban fogatott italon. Zene is jöhet, vagy baráti beszélgetés, család, kutya, nyúl. Ha nagyon meg akarom adni a módját, akkor nyári ruha, könnyed kardigánnal vagy poncsóval, esetleg egy laza szövésű takaróval a vállamon.

Harmadik lépés: A kóstolás

Bár nem lehet mindenki italszakértő, némi utánajárással azért szakszerű italkóstolást is tarthatunk, ha a legfontosabb alapszabályokat szem előtt tartjuk. Ezek közül a legfontosabb, hogy kóstolás közben minden érzékszervünkkel az adott italt vizsgáljuk, megpróbálva minél több információra szert tenni, kiérezni belőle. Hogy mire is érdemes figyelni? Az illatra, a színre, a szerkezetre és végül az ízvilágra.

Az alkoholokat természetesen nem csak tisztán lehetséges fogyasztani. Néhány egyszerű alapanyaggal és kis kreativitással olyan izgalmas italok készíthetők otthon, mint az Old Fashioned, a Whisky Sour vagy az egyszerű, de nagyszerű Whisky Highball.

A Glenmorangie kampányát még Wes Anderson is elirigyelné :)

A Glenmorangie kampányát még Wes Anderson is elirigyelné :)

Lássuk be, a Bar at Home egy remek koncepció. A fent leírtak betartásába könnyedén megvalósítható otthon is a bárhangulat.

Természetesen mindezek mellett nagyon várom már, hogy kedvenc koktéljaimat hamarosan a megszokott bárokban kortyolhassam. A Fine Brands Company, a Moët Hennessy márkák hivatalos magyarországi disztribútora a koronavírus-járvány kapcsán kialakult állapoton javítandó indította el a nehéz helyzetbe került bárokat és éttermeket támogató Nyissunk Együtt projektjét, amelynek keretén belül a húsz legjobb magyar koktélbár és étterem történetét és néhány receptjüket bemutató, egyedi koktélmagazint készített és terjeszt a cég. A magazin értékesítéséből befolyt teljes bevétel az azt értékesítő koktélbárokat és éttermeket támogatja, a magazin díja pedig az újranyitást követően – a válogatásban szereplő egységek bármelyikében – lefogyasztható lesz.

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.