Sütőtökös pite, nem csak Hálaadásra
A Hálaadás ünneplését tavaly vezettem be. Nem, nem holmi ünnephalmozó perverzió vezet minket így karácsony tájékán, egyszerűen csak tetszett az együttevés gondolata, és nem mellesleg a menüvel sem volt különösebb bajom. Igaz, kicsit európaibbra hangoltam, de a lényeg megmaradt, minden résztvevő boldog volt. Azaz adta magát, hogy idén is a konyhában töltöm a szombat délelőttöt, hogy aztán közösen adjunk hálát a rengeteg finomságért az asztalon.
Sütőtökös pite
1 csomag omlós tészta
40 dkg pucolt tök
2 marék apró szemű zabpehely
10 dkg cukor
1 mk. mézeskalács fűszerkeverék
1 csomag vaníliás cukor
2 dl tejszín
3 db tojás
A tököt apróbb kockákra vágom, megfőzöm, majd botmixerrel krémesítem. A krémet hagyom langyosra hűlni, majd elkeverem benne a tojást, és a tejszín. Fűszerezem is, jöhet a vaníliás cukor és a mézeskalács fűszerkeverék, majd belekeverem a zabpelyhet és picit hagyom állni.
Közben az omlós tésztát kicsomagolom, ha kell, akkor pitetál méretűre nyújtom, és úgy számolok vele, hogy egy kisujjnyival a pitetál pereme fölé érjen a tészta. A maradékot kiszúróval formázom.
A sütőt bedurrantom. 180 fokot irányzok elő neki, majd a tésztát a tálba fektetem, a tökmasszát rákanalazom, és erre ültetem a formára szabott maradék tésztát. A pitét a sütőbe tolom, majd a hőfokot 160 fokra visszaveszem. 20 perc elteltével visszaállítom a 180 fokot, és ezen sütöm addig, amíg a massza megszilárdul és a tetejére tett tésztadíszek is megszínesednek.