You are here: Home > Könyvről > Olasz ételek és a Rost – friss szakácskönyvek a piacon

Olasz ételek és a Rost – friss szakácskönyvek a piacon

Az ősz tökéletes időszak arra, hogy felfrissítsük a konyhaművészetünket. Az esős napokon nincs is jobb, mint visszavonultan kísérletezgetni, majd az eredmény bemutatása után learatni a babérokat. Most két olyan szakácskönyvet hoztam, amely a gasztronómiai jártasságunkat feltétlen előre mozdítja, az egyik az elméleti irányból közelít, majd gyakorlatiba váltva terel minket a helyes útra, míg a másik az olasz gasztronómia napsütötte boldogságát hozza, az a dolce vita életérzést, amelyet egy jól elkészített citromos spagetti is pont annyira ont magából, mint más, bonyolultabb alapanyagokra és elkészítésre építő talján fogás.

rostA rost jó – állítja Soltész Erzsébet és Gajda Zoltán. Majd egy igen tartalmas könyvvel alá is támasztja mindezt. A jó strukturált könyv hiánypótló a piacon. A betegségek leküzdésére és a felesleges kilók leadására már annyi, de annyi szakácskönyvet írtak, ezer megközelítésben foglalkozva a problémával, és most itt ez a könyv, amely minden alapját tárgyalja: az emésztést. Nem trükkökkel kápráztat, hanem nagyon alaposan körüljárja a témát (a könyv fele csak erre épül), minden irányból megvilágítja a rostdús étkezés előnyeit, figyelembe veszi az egyes élethelyzetekben, betegségekkel, ételallergiákkal való együttélés során alkalmazandó terápiákban a rost szerepét.

A tartalmas, jól tematizált szakácskönyv receptjeiben izgalmas ízpárokra bukkanhatunk. Olyan ételeken keresztül vezet be minket a rosttudatos étkezésbe, amelyek nincsenek túlbonyolítva, de mégis van bennük valami kis plusz, egy csavar, egy szikrányi izgalom. A könyvben szereplő ételek alapanyagai könnyen beszerezhetők, a leírások közérthetők, kellő részletességgel taglalják a készítés módját.

A könyvet jó szívvel ajánlom mindenkinek, akit foglalkoztat a családjuk és a saját egészségük, aki már sok év alatt kitapasztalta, hogy mit-hogyan fogyaszthat, de most szeretne a pontos válaszokat és további recepteket kapni, illetve azoknak, akik tisztában vannak a diagnózisukkal, és szeretnének ennek mentén még színesebben, gazdagabban főzni.

gennaroGennaro nem tud tévedni. Most is beletrafált: a gyors olasz ételek készítésére mindenki nyitott. Ki ne szeretne egy kis trattoria-élményt otthonra, főleg akkor, ha ez nem is kerül annyi idejébe, mint azt gondolta volna. A tésztás vonal mellett ebben a könyvben Itália többi alapanyaga is szóhoz jut, a gyors ételek a legváltozatosabb terményekből születnek, nincsenek nagy hókuszpókuszok, csak néhány jól megválasztott tétel, ezek egymáshoz való viszonya, tökéletes fűszerezés és Gennaro rutinja, amivel eggyé fűzi őket.

Az ételek mellé adott leírásokból sokat lehet tanulni. Gennaro – az ételek készítése közben – pont olyan finoman csapong, amit jólesik olvasni. Itt egy kis infó, ott egy falatnyi család, az otthonos légkör már ezekből a felvezető mondatokból megszületik, és ezt csak tovább fokozzák a könyvben található fotók.

A receptek alapanyagai könnyedén beszerezhetők (a halak kérdésesek csupán, plusz a nagyon szezonhoz kötött tételek), a leírásokat könnyen követhetjük, és a végeredmény garantált, amelynek nem csak a családunk fog egy emberként örülni, hanem mi is, mint Gennaro feltehetjük magunknak a kérdést: „Miért tudok én ilyen jól főzni?”.

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.