Gombás-húsos töltött tök (glutén- és tejmentes)
Nyáron mindig elképesztő módon háttérbe szorul nálam a húsfogyasztás. Annyira nem váygom rá, pontosabban annyi más gyümölcs-zöldség van a piacon, hogy eszembe se jut venni, amit azért a családom néha zokon vesz. Na, nem mintha ellenükre lenne a lecsó, a friss zöldségből készített levesek, főzelékek vagy saláták, esetleg a füstös padlizsánkrém, de mégis nekik gyakrabban hiányzik a hús, mint nekem.
A hétvégi ebéddel csodás kompromisszumot kötöttünk, a klasszikusan fasírozottal töltött zsenge tököt addig variáltam, amíg mindegyikünk számára ideális lett. Eleve kétféle húsból készítettem, plusz egy nagyobb adag sárga laska is került bele, ami nagyon jól lazította a fogást.
Gombás-húsos töltött tök
40 dkg darált hús (sertés- és marhahús)
1 db zsenge főzőtök
1 db vöröshagyma
2 db tojás
2 marék gluténmentes zsemlemorzsa
15 dkg sárga laska
só
frissen őrölt színes bors
2 ek. étolaj
tejföl (opcionális)
A sütőt 200 fokra előmelegítem. A tököt félbe vágom, a magos, szivacsosabb belsejét kanállal kikaparom. Egy közepes tepsibe fektetem. A töltelékhez a hagymát finomra vágom, olajon üvegesre dinsztelem, majd hozzáadom a laskára vágott laskát, és azt zsírjára sütöm. A húst egy keverőtálba teszem, olajjal együtt rákotrom a gombás hagymát, majd sóval, borssal fűszerezem, ráütöm a két tojást, hozzáadom a zsemlemorzsát, és egy villával alaposan összedolgozom.
A kapott masszát a tökcsónakokba töltöm, majd a tepsi aljába 2 dl vizet öntök, és a tepsit fóliával fedem. A sütőben nagyjából másfél órát sütöm, majd fólia nélkül a tölteléket kicsit lepirítom.
Aki kívánja kis tejfölt tehet hozzá.