You are here: Home > Vegasztro > Gombás-húsos töltött tök (glutén- és tejmentes)

Gombás-húsos töltött tök (glutén- és tejmentes)

Nyáron mindig elképesztő módon háttérbe szorul nálam a húsfogyasztás. Annyira nem váygom rá, pontosabban annyi más gyümölcs-zöldség van a piacon, hogy eszembe se jut venni, amit azért a családom néha zokon vesz. Na, nem mintha ellenükre lenne a lecsó, a friss zöldségből készített levesek, főzelékek vagy saláták, esetleg a füstös padlizsánkrém, de mégis nekik gyakrabban hiányzik a hús, mint nekem.

A hétvégi ebéddel csodás kompromisszumot kötöttünk, a klasszikusan fasírozottal töltött zsenge tököt addig variáltam, amíg mindegyikünk számára ideális lett. Eleve kétféle húsból készítettem, plusz egy nagyobb adag sárga laska is került bele, ami nagyon jól lazította a fogást.

gombastok

Gombás-húsos töltött tök

40 dkg darált hús (sertés- és marhahús)

1 db zsenge főzőtök

1 db vöröshagyma

2 db tojás

2 marék gluténmentes zsemlemorzsa

15 dkg sárga laska

frissen őrölt színes bors

2 ek. étolaj

tejföl (opcionális)

A sütőt 200 fokra előmelegítem. A tököt félbe vágom, a magos, szivacsosabb belsejét kanállal kikaparom. Egy közepes tepsibe fektetem. A töltelékhez a hagymát finomra vágom, olajon üvegesre dinsztelem, majd hozzáadom a laskára vágott laskát, és azt zsírjára sütöm. A húst egy keverőtálba teszem, olajjal együtt rákotrom a gombás hagymát, majd sóval, borssal fűszerezem, ráütöm a két tojást, hozzáadom a zsemlemorzsát, és egy villával alaposan összedolgozom.

A kapott masszát a tökcsónakokba töltöm, majd a tepsi aljába 2 dl vizet öntök, és a tepsit fóliával fedem. A sütőben nagyjából másfél órát sütöm, majd fólia nélkül a tölteléket kicsit lepirítom.

Aki kívánja kis tejfölt tehet hozzá.

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.