You are here: Home > Éttermekről, cukrászdákról > Tifliszo

Tifliszo

Bár már sok ismerősöm áradozott a Grúziában megtapasztalt vendégszeretetről, eddig még nem volt szerencsénk eljutni, holott régóta tervezzük. Ám a legendás vendégszeretetüket pénteken megtapasztalhattam Budapest legújabb grúz éttermében, a Tifliszo-ban.

tif1

A Ráday utca elején nyílt étteremben a grúz konyha emblematikus fogásai sorjáztak a hosszú asztalunkon, a helyben készített pékáruk, kenyerek, különféle formájú és eltérő töltelékű hacsapurik, és a szintén helyben készülő friss sajtok mellett rengeteg gyümölcs, olajos mag, és számos izgalmas kence kellette magát. Ehhez jöttek még a híres grúz borok, és egy idő után csak azt vettem észre, hogy a kezdeti megilletődött visszafogottságom semmivé foszlik és boldogan veszem ki az újabb szelet friss sajtot, amihez újabb adag padlizsánsalátát kanyarítok, és tunkolom a friss sajttal töltött, csónak formájú hacsapurit.

tif3

Bizony, a grúz konyha legismertebb fogásaiból varázsolt terülj-terülj asztalkám leginkább egy gazdag brunch-ra emlékeztetett, ahol mindegy, hogy a nap mely szakaszában járunk, éhesen biztos nem marad senki. Ezt mondjuk a grúz néplélek nem is engedné, hiszen arrafelé egy jó háziasszony minimum harminc fogással várja a vendéget.

tif2

A grúz konyha egyébként nagyon jól érthető, számunkra jól ismert alapanyagokat vonultat fel. a grúz gasztronómián minden szomszéd otthagyta egy kicsit a kézjegyét, minden régió rendelkezik egy egészen egyedi konyhával, és mégis olyan emblematikus fogásokkal bír, mint a már említett hacsapuri, illetve a sok ráncot vető töltött tésztabatyu, a hinkali. A hinkalit hol zöldségekkel, hol hússal vagy épp gombával töltik meg, a töltelék egyébként meglehetősen leveses, így a kifőtt batyukat először csak finoman ki kell harapni, óvatosan ki kell belőle szívni a levest, majd utána ehetjük meg a tésztát a töltelékkel együtt. Tartalmas, izgalmas fogás, amelynek az elkészítéséhez és a tökéletes fogyasztásához is elkel a gyakorlat.

tif4

Desszertfronton a grúz konyha meglehetősen egészségtudatos, főleg magvakat és aszalványokat kínál, illetve a street foodként is felfogható csurcsehelát ajánlja, ami nem más, mint cérnára fűzött dió vagy más olajos mag, esetleg aszalvány, amit szőlőlébe vagy gránátalma levébe mártanak, majd fellógatnak, hogy a gyümölcsvelő szépen megkössön a magvakon, teljesen bevonva azt. Az elkészült csurcsehela egyszerűen szállítható, bármilyen müzli szelettel könnyen felveszi a versenyt.

Ha szeretnénk megismerkedni a valós, autentikus – nem ránk szabott, cseppet átértelmezett, magyarított – grúz konyhával, akkor érdemes felkeresni a Tifliszo-t, ahol grúz alapanyagokból, családi receptek alapján készíti a fogásokat Zaza Bidzinadhvili séf, aki több mint 20 éven keresztül dolgozott Tbiliszi legjobb éttermeiben.

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.