You are here: Home > Termékekről, Vegasztro > Zöldszezon: terítéken a gazpacho és a csicseris kukoricaropogós

Zöldszezon: terítéken a gazpacho és a csicseris kukoricaropogós

A nyár számomra mindig egyfajta önkéntes vegetáriánus létet hoz. Afféle flexiteriánussá válok, azaz hanyagolom a húst, tobzódom a szezon kínálta kincsekben és olyan módon átáll a szervezetem erre, hogy igazából nem is hiányzik a hús. Ilyenkor zsinórban születnek a különféle lecsók, a hideg levesek és a gyümölcsös piték.

A hideg levesek közül nagy kedvenc a sós gazpacho, amely akkor az igazi, ha negyven fok van, és jégkockára tálalva kínáljuk. A levesek gazdagítására szánt eszköztáron is módosítok a nyári időszakban, a Nők által preferált pirított kenyérkocka, levesgyöngy helyett friss vagy konzerv zöldségeket kínálok a homogén léhez, amelyet ha lehet nem turmixolok túl, szeretem, ha van egy kis textúrája.

Nyáron nem csak a leveseimből, de a főfogások közül is kikopik a hús, készülnek a különféle ropogósok, fasírozottak, amelyekhez – ha van kedvem – kikeverem Edömér barátnőm kedvenc, szójaszószos tejfölös mártogatósát, ha pedig gyorsan kel étvágyat csillapítani, akkor csak simán, friss tejföllel nyakon öntve kínálom.

A gazpacho és a ropogós elkészítéséhez egyetlen konyhai robotgépre van szükségem, amely aprít és turmixol, azaz pont annyit tesz hozzá a dolgokhoz, amennyire nekem szükségem van. A turmix esetében fontos tudni, hogy nem csak levet gyárt a beledobált zöldségekből, hanem a gazpachohoz adott olívaolajat és a többi alapanyagot olyan emulzióvá dolgozza, ahol a végén nem csapódik ki az olaj, hanem pont olyan krémessé teszi a levest, ahogy a nagykönyvben meg van írva.

Az aprítóban pedig az a zseniális – hogy többek között fél perc alatt végez azzal a tormával, amit a férjem 10 évig könnyekkel küzdve negyed órán át reszelt – hogy könnyedén finomra vághatom vele a szükséges zöldségeket. Nem feltétlen pépesít, ha csak rövid időre kapcsolom be, akkor pont annyira zúzza össze a számomra kellő alapanyagot, hogy annak megmaradjon az eredeti textúrája is.

rus1

A Russell Hobbs konyhai robotgépe jó partnerem volt a tegnapi ebéd elkészítésében, segített összemixelni mindent a kellő értékben, így a sok nyári zöldség a végén valóban gazpachová nemesedett és a továbbfejlesztett kukoricaropogósomhoz is közösen megtaláltuk az ideális állapotú főtt csicseriborsót, amelynek  nagyobb darabkái a kész ropogósban a kukorica mellett versenyeztek a figyelmünkért, míg a krémesebb része segített egy jobb textúrájú, valóban gazdagabb és egységesebb zöldséges fasírtot alkotni.

rus2

Gazpacho

1 nagyobb kigyóuborka

1 kápia paprika

1-2 kisebb zöld paprika

1 kis fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

5 méretes és érett paradicsom

1 bő ek olívaolaj

1 ek balzsamecet

frissen őrölt fekete bors

A zöldségeket alaposan megmosom. Az uborkát meghámozom, végeit a már a konyha kövén jégtáncoló nyúlnak adom. A paradicsomokat negyedekbe vágom, a paprikák végét leszedem, a csumájukat kikapom, a magjaikat kiütögetem, és a megpucolt zöldséget karikára szelem. A vöröshagymát negyedekbe vágom, a fokhagymát megpucolom, és egy szakácskés lapjával finoman összeroppantom.

A robotgéphez előkapom a turmix feltétet, üzembiztosan ráillesztem, majd a paradicsomot és az uborkát leturmixolom, aztán apránként hozzáadom az összes többi alapanyagot, az olívaolajat és a balzsamecetet is, sózom, borsozom (bár ez biztos, hogy ismételni kell, ha kóstoltam a végeredményt), és végül jegesen hideg vízzel felöntöm, annyira, amennyire csak szeretném.

Nálunk kedvelt a sűrűbb változat, de igazán nagy nyári melegben a jó sok, valóban jéghideg vízzel felhúzott, homogénné krémesített leves a lehető legjobb választás.

Kukoricaropogós

25 dkg főtt szemes kukorica

25 dkg főtt csicseriborsó

1 tojás

7 dkg finomliszt

bő csipetnyi tengeri só

frissen őrölt fekete bors

A kukoricát lecsöpögtetem, majd egy nagyobb keverőtálba öntöm. A csicseriborsót szintén lecsepegtetem és a robotgép késes aprítójába öntöm. Rövid ideig dolgoztatom a gépet, nem célom, hogy teljesen masszává váljon, akkor jó, ha fele darabos, fele krémes a borsónak. Ekkor a kukoricához adom. A zöldségekhez jön az elhabart tojás, egy kevés só, frissen őrölt fekete bors és a finomliszt, amelyet kanalanként adok a masszához.

Ezután a kész masszát negyed órát pihentetem. Egy kerámia vagy teflon bevonatú serpenyőbe kevés zsiradékot hevítek, és ebbe kanálnyi fasírtokat szaggatok, amit finoman ellapítok, majd – közepesnél kissé magasabb hőfok mellett – a fasírozottak mindkét oldalát aranybarnára sütöm. A kész csicseris kukoricaropogósokat konyhai törlőpapírra szedem, lecsepegtetem.

Snidlinges vagy más zöld fűszerrel kikevert, enyhén sózott tejföllel kínálom.

rus3

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.