You are here: Home > Éttermekről, cukrászdákról > Auguszt, ahol élnek a hagyományok és jelen vannak az újdonságok

Auguszt, ahol élnek a hagyományok és jelen vannak az újdonságok

A karácsony előtti időszakban – s az év többi részében is – kedvelt időtöltésem a legjobb cukrászdákban találkozni a barátaimmal, anyával, beülni egy kávéra a férjemmel vagy épp a Nőkkel kutatni fel azokat a sütiket, amik eddig még kimaradtak a szórásból.

Ennek az ünnepváró, desszertező időszaknak megkerülhetetlen állomása a Fény utcai Auguszt. Egyrészt az egész gyerekkorom ehhez a cukrászdához köthető, és – a nosztalgián kívül  – a cukrászda jelene is kedvemre való.

Az Augusztban jó ízűek a sütemények, ott vannak a klasszikusok, a sokmagvas sós apró, az ulmi kalács, a rétesek, az Auguszt krémes, ünnep előtt a beigli és a számtalan édes aprósütemény, aminek nem lehet, de nem is érdemes ellenállni.

Emellett viszont mindig találok izgalmas újdonságokat is a pultban, amelyek nem a divatra reflektáló “egynyári” desszertek, sokkal inkább egy nemzetközi kitekintést követő, bölcs és alapos műhelymunka eredményei.

20161212_155039_Richtone(HDR)

Az idei évben sincs ez másként, Augusztéknál jó a beigli, van mákos, diós, gesztenyés, aszalt szilvás, sőt Ibolya jóvoltából jó eséllyel egy-egy rúd fügés beiglire is lecsaphatnak azok, akik időben megveszik vagy előrelátóan megrendelik.

A fügés beiglin kívül, Ibolya számtalan új finomsággal készül az ünnepre. Egy tartalmas francia út után, az ott oly kedvelt bûche de Noël és a rokonlátogatásra tökéletes gâteau de voyage tanulmányozását követően, megalkotta a saját receptúráit.

Így született meg a Passió kenyér, amelyet a passiógyümölcs és a kókusz jellemez, a Csokis kenyér, amely aszalt gyümölcsökben gazdag csokoládét többféle módon is tartalmazó finomság és a Pisztáciás-málnás kenyér, amelynek tésztája leginkább a financier aprósüteményre emlékeztet.

Nem is csoda, hiszen az 1890-es években, amikor maga, a gâteau de voyage megszületett, az első utazó sütemények (ok, a gâteau de voyage jobban hangzik) egyike a financier volt, de bármilyen sütemény azzá nemesedhet, ha bírja az utaztatást és nem igényli, hogy azon nyomban megegyük, ahogy elkészült.

De a pisztáciás-málnás élményhez szerencsére nem kell sokat utazni, elég a Fény utcáig menni a 4-6-os villamossal, s egy jó forró csokoládé vagy egy fűszeres, citrusos teapuncs mellé kérni egy vagy két szeletet.

auguszt

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.