You are here: Home > Nem folyékony, de kenyér, Vegasztro > Kenyérfelfújt karamellizált fehérrépával

Kenyérfelfújt karamellizált fehérrépával

Kenyér- és kalácsfelfújtban az angol konyha nem ismer határokat. Egészen brilliáns megoldásokkal képesek megmenteni a szikkadó kenyereiket és sokkal több fantáziát látnak az aszalódó pékárukban, mint mi.

A karamellizált fehérrépás felfújt is tipikus példa, nem a maradékgazdálkodási oldal alján sunnyog a karácsonyi GoodFoodban, hanem a vegetáriánus ünnepi menük között foglal helyt. Igaz, ehhez én kevésnek érzem, mármint a felfújt témát, de köretnek, na, annak valóban ideális.

A fehérrépa régi gyengém, így én csak pozitív nyilatkozatokat tudok tenni az étellel kapcsolatban, próbáljátok ki, szaftosabb húsok, raguk mellé igazán szívderítő köret.

IMG_5184_v

Fehérrépás kenyérfelfújt

30 dkg fehér kenyér vagy nem édes kalács

50 dkg fehérrépa

1 bő marék mandula

2-3 tk szarvasgombás olaj (opcionális)

2 tk kakukkfű

kevés só

10 dkg parmezán

1,5 dl tejszín

2 dl tejföl

3 nagyobb tojás

2-3 ek olíva olaj

A fehérrépát meghámozom, majd apróbb kockákra, darabokra vágom és egy nagyobb tepsibe borítom, olíva olajjal meglocsolom, kakukkfűvel megszórom, átforgatom, s a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem, aminek a hőfokát 180 fokra visszaveszem. Addig sütöm (időként átforgatva a répadarabokat), amíg meg nem puhul és el nem kezd színesedni.

Ezután felütöm a tojásokat, a robotgép táljába teszem, hozzáadom a tejszínt, a tejfölt, a sajt felét, a szarvasgombás olajat, alaposan átdolgozom és kicsit sózom.

A kenyeret/kalácsot felkockázom, majd egy közepes tepsibe zúdítom, a keverékemmel nyakon öntöm, ügyelve arra, hogy mindenhova jusson a tojásos alapból. Ezt követően jöhet bele a fehérrépa, olajjal együtt. Az egészet óvatosan átforgatom.

A mandulát száraz serpenyőben finoman megpirítom, majd a felfújtra szórom. Végezetül a maradék parmezán is a felfújtra kerül, amit fóliával lefedek és 180 fokon nagyjából háromnegyed óráig sütök.

Az utolsó 10 percben leveszem a fóliát.

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.