You are here: Home > Folyékony, de nem kenyér, Reggel, este, Termékekről, Vegasztro > Sárgabarackos smoothie

Sárgabarackos smoothie

A nyár nem igazi hideg gyümölcsös italok és szintén hűtött gyümölcslevesek nélkül. Anya fantasztikus meggylevese biztos befutója a szezonnak, de azért akadnak olyan új versenyzők, akikkel szintén érdemes számolni. A sárgabarackos smoothie esetében egy olyan italról van szó, amely apró extra kiegészítésekkel már levesnek is tekinthető.

Új tesztgépemmel, egy Philips gyümölcscentrifugával felszerelkezve álltam neki elkészíteni. Pontosabban alaposan felkészültem, áttúrtam az internetet, mivel eleddig nem akadt dolgom ilyen masinával, tudni szerettem volna, hogy mitől jók a jók és mi az, ami problémás lehet a felhasználó számára.

A legtöbb fórumban lelkes facsarókra bukkantam, akik szinte mindenből kinyerik a levet. Találtam nagyon komoly, már-már túlkomoly eszmefuttatásokat is arról, hogy melyik gyümölcs melyik zöldséggel barát és mi az a párosítás, amit véletlenül se próbáljunk ki.

Mire átrágtam magam mindenen, addigra kikristályosodott, hogy a jó centrifuga ismérvei a nagy tartály, a széles beöntő nyílás és a könnyű mosogathatóság. A nagy tartályra azért van szükség, hogy családi adagokat ne két-három csöpögős körben kelljen centrifugázni, a nagy beöntőnyílás szintén fontos, hogy az időt ne a szecskázás vegye el, hanem a gép használata valóban egyszerű legyen. A mosogatás pedig valóban létfontosságú, hiszen a rostokat könnyedén és alaposan ki kell tudni mosni a reszelő, centrifugáló fém alkatrészből.

Emellett még fontos a teljesítmény is, hiszen azt is sokan problémának tartják, ha a centrifugában visszamarad lé, azaz a gép nem teljesíti azt, amit vállalt.

fugaAz elméleti képzés után nagyjából kitaláltam egy ízvonalat, majd elügettem a piacra és dél körül Annával kettecskén szóra bírtuk a Philips gyümölcscentrifugáját. A polipra emlékeztető tapadókorongokkal megáldott masinát a pultra tettük, elé illesztettük a mérőedénynek is remekül használható tartályát, megpucoltuk, kimagoztuk a hozzávalókat, majd elkezdtünk játszani.

A gép viszonylag halk, állati gyors és a széles beöntőnyíláson egybe toltam bele a répát és a sárgabarackot. Látványosan sok lé jött ki belőle, a 25 dkg sárgarépából és az 50 dkg sárgabarackból 5 dl folyadékot préselt ki. A hátramaradt gyümölcs- és zöldségrost tök száraz volt, amit egy dobozba kanalaztam és a hűtőbe tettem, nagyon jó lesz egy kevert tésztás süteményhez.

Elmosni meg nagyon egyszerű volt, a fémszűrő tartott a legtovább, de így is pillanatok alatt tiszta lett a gép összes tartozéka.

Barackos, mandulás smoothie

50 dkg sárgabarack

25 dkg sárgarépa

3 dl mandulatej

2 dkg házi vaníliás cukor (ennek hiányában 2 dkg cukor és 1/4 vanília kikapart belseje)

A sárgarépát és a barackot megmosom, a répát megpucolom, a barackot kimagozom, majd a gyümölcscentrifugába teszem és minden csepp levet kicsavartatok belőle. A kapott léhez adom a cukrot és a mandulatejet, majd alaposan elkeverem. Mivel cukor is került a smoothie-hoz, ezért a lehető leghamarabb elfogyasztom, mielőtt erjedni kezdene.

Ha levest szeretnék belőle készíteni, akkor 4-4,5 dl mandulatejjel öntöm fel, friss, vágott mentával ízesítem és lepirított mandulaszirommal díszítem. Ha valaki édesebbre szeretné, akkor még 1-2 ek mézet nyugodtan adhat hozzá.

IMG_4370_v

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.