You are here: Home > Folyékony, de nem kenyér > Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

Amikor az ember ujjai lefagytak, a lábai elgémberedtek és az egész napos csavargástól, hegyen-völgyön való kirándulgatástól igencsak kimerült, akkor az első útjába eső zakopanei kocsmában vagy forralt bort vagy céklalevest iszik, hogy a vére felforrósodjék.

A hideg, a nosztalgia és egy kilónyi cékla eredményeként tegnap alkimistát játszva a saját konyhámban is előállítottam a vérpiros, fűszeres céklalevest.

DSC_0740_v

Barszcz czerwony

1 kg cékla

2 l alaplé

3 közepes sárgarépa

1/4 nagy zeller

1 kk majoranna

1 babérlevél

4 szegfűbors

2 kk sherryecet

2 gerezd fokhagyma

Az alaplevet felmelegítem, beledobom a felkockázott répát, zellert, majd utánaeresztem a szegfűborsot, a fokhagymákat és a babérlevelet. Amíg fő, addig gumikesztyűt húzok, megpucolom a céklákat, felkockázom őket és szintén a leveshez adom. Amikor megfő, akkor sózom, borsozom, majorannával gazdagítom, majd ecettel savanyítom.

Pogácsával vagy csirkemájas rántott palacsintával tálalom.

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.