Barszcz czerwony
Amikor az ember ujjai lefagytak, a lábai elgémberedtek és az egész napos csavargástól, hegyen-völgyön való kirándulgatástól igencsak kimerült, akkor az első útjába eső zakopanei kocsmában vagy forralt bort vagy céklalevest iszik, hogy a vére felforrósodjék.
A hideg, a nosztalgia és egy kilónyi cékla eredményeként tegnap alkimistát játszva a saját konyhámban is előállítottam a vérpiros, fűszeres céklalevest.
Barszcz czerwony
1 kg cékla
2 l alaplé
3 közepes sárgarépa
1/4 nagy zeller
1 kk majoranna
1 babérlevél
4 szegfűbors
2 kk sherryecet
2 gerezd fokhagyma
Az alaplevet felmelegítem, beledobom a felkockázott répát, zellert, majd utánaeresztem a szegfűborsot, a fokhagymákat és a babérlevelet. Amíg fő, addig gumikesztyűt húzok, megpucolom a céklákat, felkockázom őket és szintén a leveshez adom. Amikor megfő, akkor sózom, borsozom, majorannával gazdagítom, majd ecettel savanyítom.
Pogácsával vagy csirkemájas rántott palacsintával tálalom.







