You are here: Home > Reggel, este > Croque monsieur

Croque monsieur

Mármint mozis. Az a háromnegyedig megnézett film a végétől eltekintve rendelkezett egy-két pozitívummal. Például tele volt gyönyörű ételekkel és étkezéssel kapcsolatos jelenetekkel. Ilyen volt, mikor a főszereplőnő az építészének egy gyors vacsorával kedveskedik. Egy tisztes adag croque monsieur-vel.

DSC_0737_v

Amikor 8 éve birtokba vettük a közös otthonunkat, a konyhai eszközeink még nem voltak bekötve, így néhány hétig az agglegénylakásból átmentett kontakt grillként, goffrisütőként és melegszendvicsgyártóként is üzemelő masinával készítettünk szinte mindent. Aztán lett villany a sütőben, meg a kerámialap is ontotta már a melegét ,és a melegszendvics-készítő masina félistenből visszaminősült sokadrangú konyhai géppé. Néha-néha előszedtük, majd úgy két éve először a Nőknek is készítettünk melegszendvicset. Rémesen utálták. Beleharaptak a szélibe, nézték, majd kikeresték belőle a húst és itt volt vége.

Aztán a múltkorában a férjem – nosztalgiától hajtva – előszedte a masinát, a Nők meg körözni kezdtek a jó illatokat árasztó masina környékén. A végén annyira megjött az étvágyuk, hogy fejenként két komplett szendvicset toltak be vacsora gyanánt. Mi meg csak néztünk.

Azóta jobb, ha nem kérdezzük, hogy mit szeretnének vacsorára, mert akkor menthetetlenül melegszendvics a menü.

A film adta az ötletet, hogy a melegszendvicsre kattant lányaimmal próbáljam meg megkóstoltatni a ropogós urat. Bejött.

Croque monsieur

8 szelet kenyér

1 tojás sárgája

8 szelet sonka

8 dkg vaj

2 ek finomliszt

1-1,5 dl tej

szerecsendió

feketebors

1 kk dijoni mustár

Gruyere sajt (vagy ami épp van a hűtőben)

A sütőt grillfunkcióra kapcsolom. Négy kenyeret belefektetek a gáztepsibe, sonkát teszek rá. A vajat megolvasztom, hozzáadom a lisztet, kicsit hagyom, majd habverőre kapok és kikeverem a tejjel. Ezután fűszerezem, elkeverem benne a tojássárgáját és a mustárt, kicsit hagyom még sűrűsödni.

A mártásból 1-1 evőkanálnyit ráhalmozok a sonkára, erre némi sajt – jelen esetben parenyica – jön, befedem egy másik szelet kenyérrel, erre megint mártást kerítek, végezetül sajtot. Ezután bepakolom az egészet a sütőbe és addig sütöm, amíg nem színesedik.

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.