You are here: Home > Termékekről, Vegasztro > Airfryer, avagy amikor a fritőz találkozik a légkeveréses minisütővel

Airfryer, avagy amikor a fritőz találkozik a légkeveréses minisütővel

A fritőzzel kapcsolatban komoly averzióim voltak. Annak idején, amikor a határnyitási lázban mindenki mosógépet hozott, anya – egy bécsi kiruccanás alkalmával – egy olajsütővel tért haza. A kezdeti lelkesedés hamar alább hagyott, amikor kiderült, hogy a pucolása felér egy autodaféval. A masina még nem rendelkezett leeresztő kanüllel, cserébe a tartályát nem lehetett kiemelni, így a takarítás hosszan tartott és meglehetős mocsokkal járt.

Anya ezt a – hosszú, macerás, ellenben semmilyen emelkedett konyhai ismeretet nem igénylő – feladatot nagyjából a második takarításkor a nyakamba varrta, s én innentől kezdve nem tudtam őszintén örülni, amikor a fritőzben kívánt valamit elkészíteni.

HD9220_20-IMS-en_GB

Ügyes és szép

Éppen ezért a Philips új masinájában, az Airfryerben nem az egészségtudatosság fogott meg, hanem az, hogy ha olaj nélkül süt, akkor pucolni sem kell. Így aztán könnyen félretettem az ellenérzéseimet, s nekiálltam a Airfryer tesztelésének.

Elsőre azt az alapfogást készítettem el benne, ami egyszerűen adja magát egy fritőz kipróbálásánál, s nem mellesleg Zsófi imádott étele is: a sült krumplit.

Szerencsére pont Edömér barátnőm is velünk töltötte a szombatot, így rögvest befogtam krumplit pucolni, majd szecskázni, hogy utána kisebb-nagyobb adagokban megsüssük. Az Airfryer kezelése hihetetlenül egyszerű. Az eszközre alapból rátették a főbb fogásokhoz tartozó ajánlott hőfokokat és időintervallumokat, amit két, könnyen állítható tárcsával tudunk megadni. A szerkezet egyébként leginkább egy pici légkeveréses sütőre emlékeztet, amelyben a rácsos aljú kosárnak és a légkeringetésnek köszönhetően könnyedén átjárja a forró levegő a sütni kívánt fogásokat.

A fritőzzel ellentétben a Airfryerben nem lehet sörbundás vagy palacsintatésztában mártott fogásokat sütni, de leveles-, kelt- vagy omlós tésztába burkolt alapanyagokat, zöldségeket, kisebb húsokat ügyesen elkészíthetünk. Olajat egyáltalán nem igényel a szerkezet, de ha szeretnénk, akkor egy kevés zsiradékot adhatunk hozzá. Ez lehet olaj, vaj vagy kókuszzsír is.

Íme, itt az első krumplink.

IMG_3179_v

1 kg Ella burgonya

2 tk kókuszzsír

A krumplit a vendégemmel megpucoltatom, majd nagyobb, kisujjnyi vastagságú hasábokra szeleteltetem. A mosogatót hideg vízzel felöntöm, a krumplit beleborítom és a felesleges keményítőt lemosom. Az asztalra több, ropogósan friss és száraz konyharuhát teszek, erre pakolom a krumplit és a felesleges nedvességet leitatom.

Az Airfryert 180 fokra bekapcsolom és az időkapcsolót 28 percre állítom. 3 perc alatt felmelegszik, addig nem teszek bele semmit. Ha letelt a 3 perc, akkor a krumpli felét a kosárba teszem, majd az eszközt bezárom. Nagyjából 10 perc múlva kihúzom az alsó rekeszt, kiemelem belőle a rácsot és átrázom a krumplit, majd visszapattintom, kókuszzsírt teszek rá, majd visszatolom, hogy tovább süljön.

Amikor megsült, akkor rögtön finoman megsózom, fűszerezem és különféle dipek kíséretében tálalom. A héten fűszeres, sült sárgarépakrémmel ettük.

Update: kipróbáltuk a Airfryert fagyasztott szalmakrumplival is, az eredmény megtévesztésig olyan, mintha bő olajban sütöttem volna. Ellenben a lakásban nem lengett az olajszag, nem lett füst, nem kellett nagyobb mennyiségű papírszalvétát felhasználni a felesleges zsiradék felitatásához.

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.