You are here: Home > Termékekről, Vegasztro > Medvehagymás lepény

Medvehagymás lepény

Furcsa dolog ez a kütyüfüggés. A férjem számára maga a boldogság, amikor bármilyen új műszaki eszköz kerül a kezébe. Ilyenkor gyermeki boldogsággal vág bele a felfedezésbe, tesztel, különféle leírásokat böngész, netes videókról tájékozódik, majd a frissen szerzett ismereteit megosztja a hasonlóan fanatikus barátaival.

Rám a konyhai kütyük vannak hasonló hatással. Szeretem a szép, mutatós darabokat és az is külön öröm, ha egy-két konyhai feladatot megkönnyítenek vagy nemes egyszerűséggel levesznek a vállamról.

A Philips masinái közül most egy mindentudó jószágot, azaz egy konyhai robotgépet kaptam tesztelésre. Igazán testhez álló feladat, semmi más dolgom nincs, mit jókat főzni vele. Miután gyengéd szálak fűznek a különféle kelt tésztákhoz és a masina ezernyi funkciója közül az egyik pont erre alkalmas, így rögtön arra gondoltam, hogy a teszt kenyértésztával kell, hogy induljon.

Az első csokor medvehagyma is ott kellette magát a konyhapulton, így az eredmény ez egyszerű, finom, roppanós, de belül puha kenyérlepény lett, amire a koronát egy adag csodás, medvehagymás olíva olaj tette fel.

IMG_3167_v

Medvehagymás kenyérlepény

50 dkg finomliszt

1 tk szárított élesztő (nagyjából fél zacskó, azaz 3,5 g)

2 tk só

3,25 dl meleg víz

1 bő ek olíva olaj

A lisztet a masina fémtáljába mérem ki, majd rögvest jöhet bele a só. A tálat ügyesen visszapattintom a helyére, a masinára rászerelem a spirálos kart, majd elindítom, s közben hozzáadom a vizet, majd az olajat is. Ezután finoman emelem a fordulatszámot, majd nagyjából 5 perc munka után kikapcsolom a gépet, a tálat kipattintom, tiszta konyharuhával fedem és meleg helyre teszem.

Amíg kel a tészta, addig nagyjából 15 levélnyi medvehagymát igen apróra vágok és 3 ek olíva olajjal elkeverem, majd állni hagyom.

Miután a tészta duplájára kelt, finoman lisztezett asztalra borítom, majd nagyjából 10 dkg-os bucikra szedem (igen, hajlamos vagyok mérlegre tenni az egyes darabokat), majd kisujjnyi vastagságú körökre nyújtom, amelyeknek adok néhány percnyi pihenőidőt.

Egy nagyobb száraz serpenyőt alaposan felmelegítek, majd ebben megsütögetem a lepénykenyereimet, amelyeket utána medvehagymás olajjal megkenve kínálok.

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

2 Responses to “Medvehagymás lepény”

  1. Eva N szerint:

    Nagyon tetszett, kipróbáltam, köszönöm szépen. Nagyon finom. Én ugyan finomra örölt rozslisztet használtam, de gondolom nem sokat változtatott a végeredményböl.
    Szeretném megkérdezni, hogy megoszthatom e a receptet a Pinteresten lévö profilomon ?

    Üdvözlettel Eva

  2. mirelle szerint:

    Kedves Éva! Örülök, hogy ízlett. Természetesen megosztható a recept. :)
    Szép napot: Mirelle

Leave a Reply