You are here: Home > Folyékony, de nem kenyér > Batátaleves avagy édes krumpli krémlevesként, bacon chipsszel és dinsztelt póréval

Batátaleves avagy édes krumpli krémlevesként, bacon chipsszel és dinsztelt póréval

A krémlevesek egyik koronázatlan alapanyaga a batáta. Jóformán semmilyen plusz munkát, ízesítést nem igényel, egy-két jól megválasztott fűszer és néhány ügyes feltét pont olyan tartalmassá és izgalmassá varázsolja az édeskrumpliból készített levest, mint amilyenre vágytunk.

A krémlevesek nem csak indításnak nagyon jó, hanem a rohanós hétköznapokon egy könnyed desszerttel párosítva tökéletes ebéddé is avanzsál. Az én levesemet most a nagyobb mennyiségű bacon chips és a krémesen lágy ízű, omlósra párolt póréhagymakarikák tették teljessé.

IMG_20150313_135753

Batátaleves bacon chipsszel és dinsztelt póréval

1 kg édesburgonya

2 dl tejszín

csipetnyi őrölt szerecsendió

kevés só

frissen őrölt fekete bors

1 nagyobb póréhagyma

25 dkg vékonyra szeletelt bacon

4 tk kókuszzsír

Egy nagyobb lábasba kevés vizet melegítek. Amíg melegszik a víz, addig megpucolom a batátát, majd felkockázom és a vízbe dobom, picit sózom, majd félig fedem és közepes lángon addig főzöm, amíg meg nem puhul.

A szalonnát csíkokra metélem, majd egy serpenyőbe kevés zsiradékot hevítek és azon ropogósra sütöm a szalonnadarabkáimat. Ebben az esetben nem eszelősség a külön zsír, a nagyon húsos szalonna előbb aszalódik rommá külön zsiradék nélkül, minthogy ropogósra sülne.

A maradék zsiradékon vagy a szalonnából visszamaradt zsíron pedig üvegesre párolom a vékony karikára szelt póréhagymát.

Amikor megfőtt a krumpli, akkor félrehúzom, hozzáadom a tejszínt, majd botmixerrel elsimítom. szerecsendióval és borssal fűszerezem, s ha kell, akkor még egy kicsit sózom (ezzel óvatosan, a bacon is sós).

Tálaláskor bacont és póréhagymát teszek rá.

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.