Adventi kuglóf
Tegnap délután egy kicsit játszottam. Kellett valami sütemény, ebben a ronda málló időben. Összegyúrtam néhány kedvelt süteményt, az otthonlévő alapanyagok ismeretében és egy gazdag aromájú, kicsit morzsálós, illatos kuglóf született belőle.
Adventi kuglóf
2 érett banán
5 tojás
20 dkg rétesliszt
10 dkg finomliszt
20 dkg cukor
5 dkg étcsokoládé
1 kk mézesfűszer
1 csomag sütőpor
mogyorónyi frissen reszelt gyömbér
20 dkg vaj
6-8 dkg tejcsokoládé
A tojásokat szétválasztom, a sárgákat kikeverem a cukorral, hozzáadom a vajat, elkavarom, majd jöhetnek a sütőporral gazdagított lisztek, az olvasztott csokoládé, a darabolt mandula, a fűszerkeverék és egy kevés frissen reszelt gyömbér.
A tojások fehérjét felverem, beleforgatom a tésztába, majd egy kuglófformába töltöm az egészet, és 175 fokon színesre sütöm.
A kész tésztát rácson hagyom kihűlni, majd egy nagyobb tányérra csúsztatom és meglocsolom olvasztott tejcsokoládéval.