You are here: Home > Tészta, de fő > Sütőtökös farfalle

Sütőtökös farfalle

Az ősz visszavonhatatlan érkeztét nem csak a hűvös reggelek és az egyre korábban érkező este jelzik, hanem, hogy az üzletek polcain és a piacon megszaporodtak a formás törpékre emlékeztető sütőtökök.

A sütőtök régi nagy kedvencem, szinte elronthatatlan alapanyag, lehet belőle leves, köret, főfogás vagy mártás, még kihűlve, hidegen is finom.

A tésztás ételek sütőtökkel történő házasítására már több sikeres kísérletem volt, de most szembe jött egy izgalmas és egyszerűnek tűnő recept, amit ki kellett próbálnom, így a hétvégi Nőetetés egyik állomása a sütőtökös farfalle lett.

DSC_4100_v

Sütőtökös farfalle

15 dkg húsos szalonna

50 dkg száraztészta

1 kg sütőtök

2-3 tk szárított rozmaring

10 dkg bébispenót

3 gerezd fokhagyma

1/2 tk chili pehely

1 bő ek olíva olaj

A sütőtököt meghámozom, a tökhús kockacukornyi kockákra vágom. A szalonnát apróra vágom, majd egy nagyobb lábasba teszem és zsírjára pirítom. Ezután a szalonnát egy tálkába kimenekítem és biztonságos helyre teszem.  A zsírhoz kevés olíva olajat adok, majd erre rádobom a tököt, amihez hozzáadom a rozmaringot és a chilit, valamint a vékonyra vágott fokhagymát. Közepes lángon, gyakori kevergetés mellett, víz hozzáadása nélkül párolom/főzöm. Amikor már majdnem jó a tök, akkor megfőzöm a tésztát. Végezetül finoman sózom a tököt, ha kell még friss chilivel tovább formálom, majd a megmosott spenótot és a szalonnát is belekeverem. Amikor elkészült a tészta, akkor a tökhöz adom, egy-két evőkanálnyi főzővíz kíséretében.

Tálaláskor kevés parmezánnal is meghintem.

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply