Zöldborsókrémleves, sajtos tésztabatyukkal
A héten bejelentkezett a keresztlányom, hogy jönne. Szeretem, ha jön, a Nők még érzik a benne szunnyadó gyereket, engem folyamatosan figyelmeztet arra, hogy ne vegyem magam túl komolyan, hisz tíz éve még én is egy ilyen lelkes, mindenre nyitott, határozott véleménnyel rendelkező lányzó voltam.
Ha jön, akkor persze nálunk is ebédel, s ilyenkor felhorgadnak bennem a keresztanyai ösztönök: nehogy éhen haljon ez a szegény gyerek!
Így aztán a tartalmas főételt jól megfejelem egy tepsi buktával, ami nem meglepő módon délután ötre kámforrá válik.
S hogy mit kínálok előtte az éhező ifjúságnak?
Zöldborsókrémleves, sajtos tésztabatyukkal
45 dkg borsó
5 dkg vaj
só
cukor
1 kk petrezselyem
1 kk menta
1 leheletnyi rozmaring
2 ek finomliszt
A borsót enyhén sós vízben megfőzöm, majd liszttel bestaubolom és kézimixerrel elsimítom. Miután felforr a krémem, félrehúzom és hozzáadom a vajat, valamint a zöldfűszereket. Ha kell sózom még, vagy cukrozom.
Ezután megfőzöm a lehetőleg jó minőségű sajttal töltött tortellinit. A tésztát a tányérokba szedem s erre merem a levest.
Nagyon kellemes, tartalmas és üde.
A recept eredetije Zsolttól származik, ezen módosítottam egy leheletnyit. Egyrészt a fűszerezésen, másrészt a levesbetéten, ami eredetileg házilag készült, kecskesajttal töltött batyu volt, nekem viszont idő hiányában maradt a tortellini. (Itt jegyzem meg, hogy a Lidl-ben kapható verzió egészen finom.)