You are here: Home > Éttermekről, cukrászdákról > Idill Pannonhalmán: Gyógynövénykert

Idill Pannonhalmán: Gyógynövénykert

A múltkori kirándulásunk alkalmával a Pannonhalmi Apátságot is szerettük volna útba ejteni, de a Pünkösdnek hála olyan reménytelen időpontban lehetett volna csak megtekinteni a templomot, hogy inkább a Gyógynövénykert felé vettük az utunkat. Ennél jobbat nem is tehettünk volna. Az ultramodern kapuzat tövében induló csapáson pillanatok alatt egy kis erdőbe értünk, ahol hihetetlen csend honolt, finom madárdallal fűszerezve.

Az arborétumban sétálgatva egyszer csak egy nagyobb tisztáshoz értünk, ahol provence-i képeslapokra emlékeztető látvány fogadott: lila pompában illatozó és meglepően hangosan döngő levendulamező. A mező mögött és mellett pedig ott húzódott a több mint ezer éves gyógynövénykert, amelynek egy része kifejezetten úgy van kialakítva, hogy a levendula látványától elszakadni képes turisták elmélyedhessenek a különféle zöld fűszerek között.

A hatalmas bokornyi rozmaring, menta, citromfű, kakukkfű és társai jó lehetőséget kínáltak arra, hogy játszunk a Nőkkel. Én finoman belemélyesztettem a kezem a levelek közé, ők pedig a bőrömön lévő illat alapján próbálták beazonosítani, hogy melyik növényt is érzik.

Mire “végigkóstoltuk” az összes fűszert, elértünk az apátság teaházához, ahol a helyben termesztett gyógynövényekből készült teákat kóstolhatunk, de kapható levendulával készített csokoládé, levendulás méz, illetve az apátság gyógynövényeivel készített egyéb termékek. Mi egy-egy csészényi teát gyűjtöttünk és kiültünk az épület előtti asztalok egyikéhez, ahonnan kényelmes rálátásunk volt a levendulamezőre.

Elképesztő nyugalom honolt. Még a mindig izgága Nőket is utolérte a hely békéje, elcsendesedve szemléltük a környezetünket, kortyoltuk a komoly műgonddal kiválasztott teánkat és valami nagyon távoli helyen voltunk, messze minden zsizsegéstől, mozgástól.

A Győr környékére tévedőknek tiszta szívből ajánlom ezt a mesebeli kertet, megkockáztatom, hogy magáért a kertért is érdemes felkerekedni, de ha valamilyen oknál fogva a környéken vezet az utunk: érdemes betérni egy levenduláért, fűszerillatért és lelki békéért.

83

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.