You are here: Home > Nem folyékony, de kenyér, Reggel, este, Vegasztro > Kakukkfüves strata

Kakukkfüves strata

A strata az olasz cucina povera, azaz az itáliai parasztok konyhájának egyik klasszikus fogása, amely tökéletes megoldást kínál a feleslegessé vált kenyér hasznosítására. A rendkívül egyszerű fogás jól turbózható, az általam elkövetett majdnem alap változaton sokat módosíthatunk, húsevők számára is elfogadhatóvá formálhatjuk vagy épp spenótos, medvehagymás csavart  is vihetünk bele.

DSC_3552_v

Strata

15 dkg sajt (lehet trappsita, edami, vagy akár scamozra is)

10 dkg vaj

5 közepes karéj kenyér

5 tojás

2 tk mustár

4 dl tej

frissen őrölt bors

friss kakukkfű

A kenyereket fél gyufásdoboznyi kockákra vágom, majd egy közepes tepsibe terítem. A sajtot és a vajat kockacukornyi falatokra metélem és szétosztom a kenyéren, hogy mindenhova jusson vaj és sajt is.

A tojásokat felütöm, elhabarom, tejjel elkeverem, majd ehhez a keverékhez hozzáadom a mustárt, sózom, borsozom és nagyon igyekszem a kakukkfűnek csak a leveleit a tojásos keverékbe ejteni (a fotón is látszik, hogy ez közepes sikerrel véghezvitt projekt volt).

A tejes keverékkel lassan meglocsolom, kvázi minden kenyérnél elidőzve egy kicsit, hogy a gondosan elhelyezett sajtokat és vajakat ne lökje el tejestojás cunami.

A tálat ezután a 185 fokra előmelegített sütőbe tolom és nagyjából 50 perc múlva összetrombitálom a családot vacsorázni. Akkor jó, ha alul szaftos, felül pedig kissé ropogós az egyébként belül puha kenyér.

A megmentett kenyerekről szóló írásomat itt találjátok.

DSC_3558

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.