You are here: Home > Édes élet > Konyakos, kávés kuglóf

Konyakos, kávés kuglóf

Ma – amikor főleg írással kellett volna töltenem az időmet – egyszerűen tobzódtam a jó ötleteket adó, inspiráló receptekben. Ennek köszönhetően  a karakterek nem szaporodtak, de a Nőknek nem csak uzsonnára, hanem vacsora utánra is valami finomság került az asztalra.

A napokban amúgy is a kuglóf körül jártak a gondolataim, készült is egy kelt tésztás változat, amit most egy sütőporos tésztából készült példány követett. Az alaprecept ír, annak átcsavarásával, az arányok leheltnyi változtatásával, a cukormennyiség radikális visszavételével született ez a kuglóf.

DSC_3197_v

Konyakos, kávés kuglóf (fél adagnyi)

15 dkg finomliszt

1 mk sütőpor

2 tojás

10 dkg cukor

11 dkg vaj

1,5 dkg holland kakaópor

1 marék mazsola

0,5 dl fekete kávé

0,5 dl konyak

7 dkg 70%-os étcsokoládé

csipet só

csipetnyi őrölt szerecsendió

A mazsolát egy pohárba teszem, majd ráöntöm a kávét és a konyakot. A sütőt 195 fokra előmelegítem. Az étcsokoládét gőz felett megolvasztom. A vajat a cukorral habosra keverem. Majd hozzáadom a csokoládét és a tojásokat és tovább keverem. Ezután kimérem a lisztet, hozzáadom a csipetnyi sót és szerecsendiót, valamint a sütőport és a kakaóport, majd szép fokozatosan a vajas krémhez adom. Végezetül a mazsolát és a konyakos kávét is a krémbe forgatom. A sötét kencét kuglófformába kanalazom és az előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm.

Tags: , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.