You are here: Home > Nem folyékony, de kenyér, Sör és korcsolya > Medvehagymás hajtogatott pogácsa

Medvehagymás hajtogatott pogácsa

Visszanézve a blogot, a medvehagymával való első találkozásom 6 éve esett meg és a megkóstolni és megszeretni tipikus esete volt. Azon a tavaszon szinte minden készült medvehagymával: körözött, fűszervaj, kenyér, leves, főzelék, pogácsa, rakott hús…aztán ahogy teltek az évek, úgy hagyott alább a matériával való játszadozási kedvem. Persze minden tavasszal, a piac első zöld csodájaként vetettem rá magam, de nem piszkálta fel annyira a képzeletemet, mint korábban.

Ma azonban újra összekacsintottunk a medvehagymával és ennek eredményeként egy tartalmas, mutatós és – a szokásos rendnek megfelelően – egyszerű pogácsa született.

DSC_3180_v

 

Medvehagymás pogácsa

Tészta:

60 dkg finomliszt

22 dkg vaj

15 dkg tejföl

1,5 dl tej

2 nagyobb tojás

2 dkg só

2 dkg friss élesztő

Töltelék:

5 dkg medvehagyma

2 ek olíva olaj

Tetejére:

1 tojás (elhabarva a tetejére)

1 marék szezámmag

1 marék szemes mák

A finomliszthez hozzáadom a sót. A tejet meglangyosítom, majd félrehúzom, belemorzsolom az élesztőt (ha feltétlen szükségét érzem még egy bő teáskanál cukrot is adok hozzá (én ma nem éreztem)), majd a tejföl és a tojások is a tejbe kerülnek. A folyadékot homogénné keverem. A liszthez kisebb darabokra vágva hozzáadom a vajat, majd jöhet a tejes folyadék és elkezdem alaposan összedolgozni.

Magam részéről mindezt géppel teszem meg, de kézzel, vagy kézi robotgéppel is megoldható, igaz nagyobb fizikai erőnlétet követel, mint a kenyérsütőn a megfelelő program kiválasztása.

Amíg készül a tészta, addig a medvehagymát vékony csíkokra metélem, majd egy kisebb tálba teszem és olajjal leöntöm. Kicsit átkavarom, egy tányérral fedem az edényt és hagyom pihenni, amíg kel, dagad a tészta.

Amikor elkészült a tésztám, akkor lisztes felületre borítom, s ujjnyira nyújtom. A medvehagymát szétterítem rajta. Ezután a tésztát félbe hajtom, majd a téglalap alakú tészta egyharmadát behajtom középre és erre ráhajtom a még szabadon lévő egyharmadot, majd kicsit formázgatom, hogy mindenhol egyenletes legyen, s nagyjából 3-4 centi vastagra nyújtom a tésztát. Nagyobb szaggatóval szaggatom, amit rendszeres időközönként lisztbe mártok, hogy ne ragadjon benne a tészta.

A kész pogácsákat sütőpapíros tepsire ültetem, majd habart tojással elkenem, szezámmaggal és szemes mákkal megszórom. Negyed órát hagyom pihenni, majd a 195 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütöm.

 

Még több medvehagymás recept.

A medvehagymáról bővebben.

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.