You are here: Home > Nem folyékony, de kenyér, Tészta, de fő, Vegasztro > Stromboli

Stromboli

A hétvégi családi pizzaevészet során készített pizzaszószomból maradt, amit szerettem volna valamilyen formában felhasználni. Ehhez kapóra jött a kevéssé ismert, de nagyon rokonszenves olasz kenyérféle, a stromboli. A stromboli nem más, mint a calzone egyik változata, azzal a különbséggel, hogy itt a pizzatésztát nem csupán félbehajtják, hanem alaposan fel is tekercselik.

A stromboli tésztája éppen ezért egy picit rugalmasabb és kevésbé lágy, mint az általam használt pizzatésztáé. Tölteni szinte bármivel lehet, arra ügyeljünk, hogy nem kerüljön túl sok töltelék a tésztába. Nálam most simán házi szósszal és sajttal töltve sült, de kerülhet bele pirított darált hús, sonka, többféle sajt, olíva bogyó, kapribogyó, tonhal…szinte bármi amit a pizzán is el tudunk képzelni.

DSC_2813_v

Stromboli

Tészta:

25 dkg finomliszt

1,3 dl langyos víz

0,3 dl olíva olaj

1 tk só

Pizzaszósz:

20 dkg hámozott paradicsom, konzerv formájában

1/2 lila hagyma

1 gerezd fokhagyma

frissen őrölt bors

A szószt az alábbi módon készítem:

Olajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Sózom, borsozom, majd felöntöm a paradicsomkonzervvel és nagyjából 20 percig kis lángon hagyom rotyogni.

A tésztához a lisztet kimérem, belekeverem a szárított élesztőt és a sót, majd a kellő mennyiségű olajjal és vízzel tésztává dolgozom. Olajjal vékonyan kikent tálba fektetem a tésztát, konyharuhával letakarom és meleg helyen fél órát hagyom kelni. Addigra elkészül a szósz és kicsit ki is hűl. a tésztába egyébként lehet tenni egy kis zöld fűszert is: az oregano, a bazsalikom vagy a rozmaring mind-mind jó választás lehet.

A tésztát – a pihentetés után – lisztes deszkán kisujjnyi vastagságúra nyújtom, majd vékonyan megkenem pizzaszósszal, s tisztes mennyiségű sajtot reszelek rá (ez lehet scamorza vagy akár jobb minőségű trappista is, sőt többféle sajttal is érdemes dolgozni), majd a végeit visszahajtom és a tekercset viszonylag szorosan, de nem túl szorosan ( már ne nyúljon tovább a tészta) feltekerem, sütőpapíros tepsire fektetem és a tetejét ferdén több ponton bemetszem. 215 fokra előmelegített sütőbe tolom és aranyszínűre sütöm. Miután kész, a metszések mentén szeletekre vágom.

 

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.