You are here: Home > Könyvről > Három jó dolog a tányéron

Három jó dolog a tányéron

Avagy az egyszerűség enciklopédiája.

Hugh Fearnley-Whittingstall új könyve megint telitalálat. A friss gasztro-divatirányzatokra emlékeztető, alapanyagok felsorolására szorítkozó receptcímek mögött tartalmas, minőségi anyagokat felvonultató, ízletes és alapvetően meglehetősen egyszerű, könnyen kivitelezhető receptek találhatóak.

harom jo dolog a tanyeron

A jól tematizált, javarészt könnyedén beszerezhető alapanyagokra építő könyv viszonylag gyors fogásokkal várja az olvasókat. Hugh be is vallja, érti ő, hogy felgyorsult világunkban hovatovább az evésre sincs időnk, de azért vannak alternatívái a fast foodnak. Hugh gyorsasága azonban egészen más dimenzióban mozog, mint Jamie csim-bum receptjei, itt nincs kapkodás, pörgés, szemfényvesztés, csupán letisztult, befelé figyelő alkotás, az elkészítés folyamatának élvezete, mindenféle presszió nélkül.

A könyvben a rengeteg vegetáriánus recept mellett hangsúlyos szerep jut a halaknak és a húsnak is, amely most is rusztikus valóságában jelenik meg a tányéron. A receptek jó része klasszikus alapokon nyugszik, így sok ismerőssel találkozhatunk, de szinte mindegyikük átment valamilyen metamorfózison. Ilyen a babos mozzarellás pizza, a paszternákból készített sós tart tatin, az almás tzatziki vagy épp a szuperegyszerű baklava.

Külön dicséret illeti a könyv képi világát. Letisztult üzenetet közvetít, nem kápráztat felesleges dekorációval, az étel önmagát adja el. Az illusztrációk kedvesek, nem zavaróak, pont annyira teszik szertelenné a könyvet, hogy legyen kedvünk újra és újra átlapozni.

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.