You are here: Home > Vegasztro > Savanyított cékla, gyors fogyasztásra

Savanyított cékla, gyors fogyasztásra

Gyerekkorom óta nagy kedvencem a cékla. Mivel az utóbbi időben sorra rosszabbnál rosszabb bolti, piaci savanyított céklákba futottam bele, így elkértem anyától a családi receptúrát.

DSC_1014_v

Savanyított cékla

2 kg cékla

1 szál torma

2 tk köménymag

1 dl fehérborecet

2 tk só

4 dkg cukor

A céklát héjasan rendesen megfőzöm, majd miután kihűlt gumikesztyűben megpucolom, és kisujj vastagságú szeletekre vágom. Egy vizeskancsóban ujjnyi borecet öntök, hozzáadom a sót és a cukrot, összekeverem, hogy feloldódjon, majd vízzel félig felöntöm.

Egy  nagyobb befőttes üvegbe rétegzem a céklát. A köménymagot a céklaszeletek bepakolása közben két menetben adom hozzá. Egyszer az üveg felénél, a maradékot pedig a tetejére szórom. A tormát hosszába négybe-hatba vágom (a torma vastagságától függően), s az üvegbe fektetett céklák oldalába tűzöm. Ezután ráöntöm az ecetes levet. Hideg helyen (hűtőben) tárolom, s viszonylag rövid idő alatt megetetem a családdal.

Ha nem elég savanyú, akkor az üvegbe eltett céklára egy kis borecet önthető még. Ilyenkor fogyasztás előtt egy éjszakát hagyom állni.

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply