Savanyított cékla, gyors fogyasztásra
Gyerekkorom óta nagy kedvencem a cékla. Mivel az utóbbi időben sorra rosszabbnál rosszabb bolti, piaci savanyított céklákba futottam bele, így elkértem anyától a családi receptúrát.
Savanyított cékla
2 kg cékla
1 szál torma
2 tk köménymag
1 dl fehérborecet
2 tk só
4 dkg cukor
A céklát héjasan rendesen megfőzöm, majd miután kihűlt gumikesztyűben megpucolom, és kisujj vastagságú szeletekre vágom. Egy vizeskancsóban ujjnyi borecet öntök, hozzáadom a sót és a cukrot, összekeverem, hogy feloldódjon, majd vízzel félig felöntöm.
Egy nagyobb befőttes üvegbe rétegzem a céklát. A köménymagot a céklaszeletek bepakolása közben két menetben adom hozzá. Egyszer az üveg felénél, a maradékot pedig a tetejére szórom. A tormát hosszába négybe-hatba vágom (a torma vastagságától függően), s az üvegbe fektetett céklák oldalába tűzöm. Ezután ráöntöm az ecetes levet. Hideg helyen (hűtőben) tárolom, s viszonylag rövid idő alatt megetetem a családdal.
Ha nem elég savanyú, akkor az üvegbe eltett céklára egy kis borecet önthető még. Ilyenkor fogyasztás előtt egy éjszakát hagyom állni.







