You are here: Home > Édes élet > Őszibarackos galette

Őszibarackos galette

A kánikula és a tetőtéri lakás térbeli és időbeli egymásra találása azért remek, mert ilyenkor a sivatagi klímában úszó otthonunkban szinte megáll az élet, a konyha is bezár. Hideg ebédekkel próbáljuk kiengesztelni a hőséget, nem kísérletezem a napközbeni főzőcskézéssel, de éjjelente, amikor a kereszthuzat végre mozdít valamit a levegőn, beizzítom a sütőt és előkészítem a másnapi falatokat.

Most éppen süteményre vágytam, így született egy újabb galette.

IMG_6656_v

Őszibarackos, szegfűszeges galette

Tészta:

30 dkg finomliszt

12 dkg vaj

csipet só

4 ek tejföl

Tölteléknek való:

5 nagyobb őszibarack

25 dkg mascarpone

2 ek cukor

2-3 mk őrölt szegfűszeg

2 mk őrölt fahéj

A liszthez hozzáadtam a sót, majd a darabokra vágott vajat és óvatosan – nehogy túlságosan megolvadjon a vaj – morzsává morzsoltam. Ezután a tejföllel rugalmas tésztává gyúrtam, majd egy bő fél órára a hűtő hátsó traktusába rejtettem.

A barackokat alaposan megmostam, majd kimagoztam és a két felet vékony szeletekre vágtam. A mascarpone-t kikevertem a cukorral és a fűszerekkel. Ezután az enyhén lisztes asztalon kinyújtottam a tejföltől csodásan rugalmas, szakadásra egyáltalán nem hajlamos tésztámat, s ügyesen átfektettem egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsire.

Ezután megkentem a fűszeres mascarponeval, majd ráhelyeztem a barackkarikákat. A tészta szélét visszahajtottam a töltelékre és a 185 fokra előmelegített sütőbe toltam és addig sütöttem, amíg a tészta szépen meg nem színesedett.

IMG_6664_v

 

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.