Diós pite
Be kell valljam, mostanában kevesebbet főzök.
A Nők egy hete elkapták a épp most divatos gyomorrontásos nyavalyát, ami persze minket sem kímélt, így light grenadiermarsch, rántott leves, grízes tészta kerültek az asztalra, meg egy-két nehezebb napon csupán ropi és háztartási keksz. Aztán persze a hét végére annyira kiéheztünk, hogy a Nők már jóformán óránként megjelentek a konyhában ezt-azt követelve. Így pörköltre kaptam meg csináltam egy tartalmas kis pitét.
Diós pite
Tészta:
18 dkg finomliszt
csipet só
2 dkg cukor
1 bő ek hideg víz
11 dkg vaj
Töltelék:
20 dkg cukor
7 dkg vaj
2 tojás
1/2 dl tejszín
15 dkg dió
A sós, cukros lisztet a vajjal elmorzsolom, majd a vízzel tésztává összedolgozom. Fóliába csomagolom és egy órára bedugom a hűtőmbe.
A töltelékhez a diót megdarálom, a vajat megolvasztom, majd az összes hozzávalót egy tálban elegyítem.
A hűtőből kivett tésztát lisztes deszkán pitetálnyira nyújtom, abban elfektetem. A diós tölteléket beleöntöm és a tálamat a 190 fokra előmelegített sütőbe tolom. 25 perc alatt készre sütöm.