You are here: Home > Vegasztro > Fűszeres túróval töltött gömbcukkini

Fűszeres túróval töltött gömbcukkini

Mostanában egyre több helyen találkozom gömbcukkinivel, vicces formája, pont egy emberes adagot sejtető mérete azonnal beindította a fantáziámat, így a héten már sült is az ebédre való töltött cukkini.

Fűszeres túróval töltött cukkini

2 nagyobb gömbcukkini

25 dkg túró

5 dkg reszelt trappista

4 db aszalt paradicsom

néhány levél friss rozmaring

1/4 csokor friss petrezselyem

1 tojás

csipetnyi só

frissen őrölt fekete bors

A cukkiniket alaposan megmosom, majd a kalapjukat levágom és félreteszem. Ezután egy célszerszámnak remek grapefruit-kanállal egyenletes külső burok kialakítására törekedve kiszedem a magos belsejét.

Tipp: A grapefruit kanál azért jobb más kanalaknál, mert mindkét oldala recés és hegyes a vége. Jól irányíthatóan, precízen és könnyedén kikaparható vele sokféle zöldség és gyümölcs bele.

A túrót egy nagyobb tálba borítom, villával szétnyomkodom, majd ráreszelem a sajtot, beleütöm a tojást és finoman sózom, borsozom. Ezután a felmetélt zöldfűszereket és apróra vágott paradicsomot is hozzáadom. Alaposan átkeverem, majd megtöltöm a cukkiniket, amiket egy sütőpapírral bélelt római tálba teszek.

Tipp: Ha nincs római tálam, akkor próbálok keresni egy mély tepsit és azt alufóliával rendesen lefedni, nem ugyanaz, de legalább a zöldségben lévő vízből keletkező gőz bent marad a tepsiben.

A tálat lefedem, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tolom és nagyjából egy órát sütöm. Kis tejfölt lehet mellé kínálni.

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

One Response to “Fűszeres túróval töltött gömbcukkini”

  1. Gábor szerint:

    Kipróbáltam. Nekem nem illett bele az aszalt paradicsom. (pedig nagyon szeretem!)

    Viszont tettem bele kevés fokhagymát is.

    A kitermelt bele olyan zsenge volt, hogy kár lett volna kidobni, így pürésítettem a maradék töltelékkel, zsemlemorzsával és sajttal megszórva kis kosárkákat készítettünk.