Mascarponés ricotta torta, málnával és fehér csokoládéval
A tegnapi bejegyzésből kihagytam a desszertet. Nem véletlenül. Olyan jól sikerült, hogy úgy érzem megérdemel egy önálló posztot. A lányok igényeire szabott tortám elkészítése közben többször elfogott a kétség, hogy valaha is egységet képező, tányérra csúsztatható süteményhez jutok-e, de a végeredmény meggyőzött, hogy néha kissé reménytelen hozzávalókból is lehet csodás szimbiózisba forrt dolog.

Mascarponés ricotta torta, málnával és fehér csokoládéval
A "tészta":
25 dkg Hobbit keksz, vagy bármilyen más teljes kiőrlésű keksz
10 dkg dió
8 dkg vaj
A töltelék:
2 tojás
3 ek cukor
25 dkg fehér csokoládé
35 dkg málna (fagyasztott is jó)
30 dkg mascarpone
20 dkg ricotta
Krém a tetejére:
20 dkg mascarpone
10 dkg ricotta
10 dkg fehér csokoládé
Egy 26-os, kapcsos tortaformát alaposan kikenek vajjal. A diót, kekszet ledarálom, összekeverem, majd hozzáadom a megolvasztott vajat. Alaposan összedolgozom, a tortaforma aljára borítom és jól elegyengetem.
A töltelékhez összekeverem a ricottát és a mascarponét. Hozzáadom a felvert tojásokat és a cukrot. A fehér csokoládét gőz felett megolvasztom, majd a krémhez adom. Zárásként a friss vagy fagyasztott málnát óvatosan beleforgatom, s az egészet a kekszrétegre simítom.
A sütőt 150 fokra izzítom, és nagyjából egy és negyed órát sütöm a tortát. Ezután kikapcsolom a sütőt és hagyom, hogy a tortám a sütővel együtt hűljön ki.
A kihűlt tortára mascarponéból és ricottából krémet készítek, ezt egyenletesen rákenem, majd egy sajtszeletelővel finom kis forgácsokban ráhalmozom a 10 dekányi fehér csokoládét. Szobahőmérsékleten és hűtve is nagyon finom, laktató sütemény.
