Szalonnás sütőtökleves
Bár a hétvége erőst cáfolja:
mégiscsak ősz van (vagy legalábbis lesz). Múlt hét elején már
kellemesen csípős reggeleken vágtuk át magunkat a Nőkkel, s
hittem, hogy az óvodakezdéssel az ősz is beindul.
Ezen felbuzdulva a konyha ízei közé
is becsempésztem egy kis aranysárga ragyogást.
Szalonnás sütőtökleves
1 kg sütőtök
4-5 közepes krumpli
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
kömény
4 ek tejföl
darabka erdélyi szalonna
A sütőtököt meghámozom, kimagozom és kockákra vágom,
felkockázom a krumplit. A hagymát kevés olajon megdinsztelem,
belenyomom a fokhagymákat, majd az apróra vágott szalonnát is
hozzáadom s hagyom, hogy egy kicsit megpiruljon. Ezután ráhalmozom
a krumpli/tök egyveleget, kis vizet öntök hozzá, fűszerezem,
picit sózom és hagyom, hogy minden megpuhuljon. Eközben habarást
készítek, amivel kellemesen besűrítem a levest, majd még egyet
rottyantok rajta és tálalom.