Az igazi aranygaluska
A mi családi szezonális konyhánkban a fánkok szezonja után, s a húsvéti kalács előtt, a kelt tészták egén fénylő csillagként jelenik meg az aranygaluska. Jóféle kelt tésztából, sok dióval, vanília sodóval kerítve. Ellenállhatatlan.
Aranygaluska
50 dkg finomliszt
3 tojás sárgája
5 dkg vaj, olvasztva
2 dkg élesztő
csipet só
1/2 bögre tej
+
15 dkg dió
cukor
Az alapanyagokat beleöntöm az üstbe, majd a kenyérsütő gondjaira bízom a tésztát. Amíg a gép dolgozik, megdarálom a diót és cukorral (egyéni igényeknek megfelelő mennyiségű) összekeverem.
Majd elkészítem a
Vaníliasodó -t
5 tojás sárgája
1 liter tej
cukor
1/2 rúd bourbon vanília
A tejet a félbehasított vaníliarúddal felfőzöm. Ízlés szerint édesítem cukorral (vagy mézzel). A tojások sárgáját a nem lobogó, de igen meleg tejhez hozzáadom, s addig főzöm (óvatosan, hogy fel nem forrjon!!!!), amíg be nem sűrűsödik.
A kész tésztát lisztezett deszkára borítom, kinyújtom, (úgy másfél ujjnyi vastagra) és pici pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Egy kevés vajat megolvasztok és egy nagyobb tálba teszem. Egy kuglófformát kizsírozok, lisztezek vagy szilikon formát veszek elő. A pöttöm pogácsákat a vajban megforgatom és szép sorjában elfektetem a kuglófformában. Amikor egy sort leraktam, megszórom cukros dióval és rakom a következő sort. Nagyjából félig teszem a kuglófformát, mire elfogynak a “pogácsáim”. Fél órára félreteszem a formát, közben 190 fokra beizzítom a sütőt. Nagyjából 40-45 perc alatt sül készre.
mi úgy szoktuk, hogy nem megszórjuk a dióval, hanem a vaj után a cukros dióban megforgatjuk és úgy tesszük sorba. Nem mondom, hogy gyors, de finom, több diót “elbír”