You are here: Home > Édes élet > Gyömbéres körtés pite

Gyömbéres körtés pite

A múlt heti születésnapi tobzódás után mostanra újra erőt vett rajtunk a sütemény utáni vágy. Így aztán az ősz jegyében készítettem egy hangulatos, kellemes, tejszíntől lágy, gyömbértől kissé karcos körtés pitét.  Omlós alapokra helyeztem, majd a végén eljátszottam a pite rácsozgatásával is. Nagyon finom és dekoratív sütemény lett az eredmény.

Gyömbéres, körtés pite

Tészta:

40 dkg finomliszt

16 dkg vaj

2 csipetnyi só

2 dkg cukor

5 ek tejföl

A liszthez hozzáadom a sót és a cukrot, majd a vajat nagyobb darabokban beleteszem. Az egészet finom morzsává dolgozom, majd hozzáadom a tejfölt és rugalmas tésztát kerekítek belőle. Fóliába teszem és a hűtőbe rakom.

Elkészítem a tölteléket:

1,7 dl tejszín

2 egész tojás

8 dkg cukor

1 mk őrölt fahéj

2 mk őrölt gyömbér

1 mk őrölt szerecsendió

4 nagyobb körte

A tejszínhez hozzáütöm a tojásokat, beleteszem a cukrot és a fűszereket, majd habverővel alaposan átkeverem. Ezután fogom a körtéket, félbevágom őket, magházukat kikapom és vékony szeletekre vágom.

A tésztát kiszedem a hűtőből, megfelezem. Vékonyan lisztezett deszkán kinyújtom az egyik felét és a pitetálba fektetem. A feles széleket nem vágom le. A másik tésztát is kinyújtom és nagyjából egyforma csíkokra metszem. A pitetálba belefektetem a körteszeleteket, majd a tésztacsíkokat elkezdem ráilleszteni a tálra. Amikor már majdnem megvagyok, akkor óvatosan beleöntöm a tejszínes krémet (azért nem előbb, hogy ne ázzon feleslegesen a tészta, amíg én a mintázattal bíbelődöm). Befejezem  a dekorálást, óvatosan leszedem a pitetál széléről a felesleges tésztát, majd egy elhabart tojással lekenem a pitét. 185 fokon addig sütöm, amíg szépen meg nem színesedik.

 

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.