Meggyes bedobós, a klasszik
Tegnap ügyet se vetve a konyhában lévő 30,4 fokra, este 6-kor bekapcsoltam a sütőt, mert a Nők enni vágytak. Már délelőtt kiénekeltek a hentesnél néhány boldog csirkecombot, majd ezt kérték vacsora gyanánt. Így aztán néhány cukkinit felkockáztam, hozzáhajítottam három szintén felkockázott paradicsomot, meglocsoltam olíva olajjal, sót és kakukkfüvet szórtam rá, majd ezen az ágyon megsütöttem a combokat. S ha már be volt kapcsolva a sütő, csináltam egy kis desszertet is.
A délelőtti piacmustráról velünk jött egy kilónyi meggy, így most abból készült a bedobós süti, de jóformán bármilyen, nem túl vizes gyümölccsel elkészíthető.
Meggyes bedobós
1 kg meggy
30 dkg rétesliszt
7 tojás
10 dkg vaj
1 cs sütőpor
25 dkg cukor
2 tk vaníliás cukor
6 ek víz
3 ek rum
1 citrom héja
csipetnyi só
A meggyet megmosom, leszárazom és hagyom lecsöpögni. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a vajat, a vizet és a rumot és a sót. Alaposan elkeverem, belereszelem a citrom héját is. Hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet, s végezetül a tojások felvert habját. Egy zsírral kikent, rétesliszttel kiszórt tepsibe öntöm a masszát és a meggyeket szép sorjában, jó sűrűn beledobálom. 185 fokon sütöm, amíg a tésztának szép sült színe nem lesz (a tűpróba is tökéletesen megteszi).