Űrcsokival a végtelenbe és tovább! A magyar gasztronómia nagyköveteként a Stühmer édességével utazik a következő magyar űrhajós 2025 tavaszán a világűrbe
Nagyon édes meglepetéssel készült ma a Stühmer az újságírók és a nagyközönség számára, bemutatták az első magyar űrcsokit, amelyet a következő magyar űrhajós visz majd magával ajándékként a Nemzetközi Űrállomásra 2025 tavaszán. A Stühmer mert nagyot álmodni, mert kérdezni és tudott fejleszteni, változtatni, megfelelni az egyedi igényeknek és elvárásoknak. A 21. század elején hamvaiból felélesztett márka nem csak a hagyományos termékfejlesztés, a trendek és a folyamatosan megújuló igények világában mozog otthonosan, hanem innovatív szemléletébe az olyan kérdésfelvetések is lazán beleférnek, hogy vajon fel lehet-e vinni a magyar asztronauta „farzsebében” egy kis magyar édességet és ha igen, akkor az lehet-e a Stühmer egyik közkedvelt finomsága. A válasz szerintem a céget is meglepte, amikor mind magyar részről, mind a NASA részéről szabad utat kaptak és megkezdődhetett az érdemi munka.
A 2004-ben újra térképre helyezett, azóta hatalmas utat bejárt magyar márka nem csak kérdezni tudott, hanem fejleszteni is, ma ugyanis bemutatták az első hivatalos magyar űrcsokit, a Stühmer Pillanatot, amelynek alapját a legemblematikusabb termékeik egyike, a Korfu szelet adja. A vállalat fejlesztői ennek a desszertnek az alapján alkották meg a világűr és az űrrepülés sajátságos adottságait figyelembe vevő terméket, amelyet már a NASA is engedélyezett és amely ott fog lapulni, ha nem is Kapu Tibor asztronauta farzsebében, de a vele utazó poggyászban bizonyosan.
Mit tudunk a Korfu szeletről?
A Korfu szelet története szorosan összefonódik a Stühmer márka újjáéledésével. A márkát Csóll Péter keltette életre, aki az egri Stühmer édességbolt megvásárlása után elhatározta, hogy feltámasztja az egykor világhírű nevet. Ebben segítségére volt Borbély Béla édesipari szakember, aki fiatalkorában sokat járt a Stühmer üzemben, és emlékezett a legendás Korfu szelet eredeti receptjére, így születhetett meg újra ez a különleges édesség, amely mézes tojásfehérje-frappéból készül, és étcsokoládé borít.
A HUNOR-program és a két magyar űrhajós
A HUNOR (Hungarian to Orbit) program Magyarország nemzeti kutatóűrhajós-programja, amelynek célja, hogy hazai kutatásokat és technológiai fejlesztéseket juttasson el a világűrbe. A program keretében 2022-ben több mint 240 pályázat érkezett, amelyek közül egy szigorú kiválasztási folyamat után 2024. május 26-án döntöttek a két magyar űrhajós személyéről. A kiválasztott kutatóűrhajós Kapu Tibor, egy 31 éves gépészmérnök, aki 2024 augusztusában kezdte meg kiképzését az Axiom Space vállalatnál Houstonban. A tartalékos űrhajós pozícióját Cserényi Gyula, egy 35 éves erősáramú villamosmérnök tölti be. A tervek szerint Kapu Tibor 2025 tavaszán indul a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) az Axiom Space negyedik küldetésének (Ax-4) részeként. A HUNOR-program célja, hogy erősítse Magyarország pozícióját az űrkutatás területén, és elősegítse a hazai űrszektor fejlődését. A program keretében a magyar űrhajós hazai vonatkozású kísérleteket, magyar egyetemek, kutatócsoportok és cégek tudományos kezdeményezéseit fogja megvalósítani a világűrben.