You are here: Home > Édes élet > Baklava: A desszert, amiért uralkodók rajongtak (és mi is)

Baklava: A desszert, amiért uralkodók rajongtak (és mi is)

Ha azt mondjuk, Közel-Kelet, sokunknak először az ezeregy éjszaka meséi, a bazárok átható fűszerillata és a baklava édes íze jut eszébe. Ez az ikonikus desszert azonban sokkal több egyszerű édességnél – ma is szenvedélyes viták tárgya.

A baklava története valószínűleg az ókori Asszíriáig nyúlik vissza, ahol már időszámításunk előtt 8. században készítettek vékony rétegekből álló, dióval töltött édességet. A mai formájában ismert baklava azonban az Oszmán Birodalom konyhájában nyerte el végső alakját, a Topkapi palota cukrászainak keze alatt, akik tökélyre fejlesztették a papírvékony rétestészta, azaz a filotészta készítésének művészetét.

De mi is pontosan a baklava? Alapjaiban véve papírvékony tésztalapok sokasága, amelyeket vajjal vagy olajjal kennek meg, között pedig darált dióféléket – leggyakrabban pisztáciát, diót, kesudiót vagy földimogyorót – rejtenek. Az egészet sütés után cukorsziruppal vagy mézzel öntik le, ami átjárja a rétegeket, létrehozva azt a karakteres, egyszerre ropogós és szaftosan omlós textúrát, ami miatt milliók rajonganak érte. 

A török baklava – különösen a gaziantepi – azonban külön fejezetet érdemel. Gaziantep városa 2013-ban nem véletlenül kapta meg az UNESCO-tól a “gasztronómiai kreatív város” címet. Az itt készülő baklava olyan szigorú szabályok szerint készül, mint a francia pezsgő vagy a pármai sonka. A helyi pisztácia – amit “zöld aranynak” is neveznek – adja az édesség karakterét. A gaziantepi baklava rétegei olyan vékonyak, hogy a helyiek szerint a valódi baklaván keresztül olvasni lehet az újságot. A pisztáciát speciális módszerrel őrlik, ami biztosítja a töltelék tökéletes textúráját.

Baklava

Baklava

És ha már a régió különlegességeiről beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül a katmer mellett. Ez a Gaziantep és Kilis városokban őshonos édesség a baklava közeli rokona, mégis egyedi karakterrel bír. A katmer készítésénél a tésztát még a baklavánál is vékonyabbra nyújtják, majd különleges, krémszerű kaymakkal töltik. A végeredmény egy olyan desszert, ami egyszerre ropogós, krémes és omlós.

Érdekesség, hogy míg a hagyományos baklava több napig is eltartható, a katmer igazi “carpe diem” édesség – azonnal fogyasztandó, amint elkészül, különben elveszíti azt a különleges textúráját, ami miatt a helyiek már hajnalban sorban állnak érte a legjobb cukrászdák előtt.

Frissen, melegen az igazi

Katmer -frissen, melegen az igazi

Ma már a világon mindenhol készítenek baklavát, és minden régiónak megvan a maga változata. A görögök például mézzel készítik és főleg dióval töltik, míg a libanoniak narancsvirágvízzel vagy rózsavízzel ízesítik a szirupot. De ha az ember egyszer megkóstolta az eredeti gaziantepi baklavát vagy a kilisi katmert, nehéz visszatérni bármely más verzióhoz – ezek ugyanis nem egyszerűen édességek, hanem évszázados szakértelem és hagyomány tökéletes megtestesülései.

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.