A közös alkotás öröme – modern és hagyományos lengyel ízek
A lengyel gasztronómia sokak számára még mindig ismeretlen terület, illetve bőven akadnak olyanok, mint én, akik a szocialista időszak élelmiszerjegyes időszakában domesztikálódtak és ennek megfelelő ízemlékeik, élményeik maradtak a lengyel konyháról, ami koránt sem probléma. Csak ahogy nálunk, úgy lengyel kollégáinknál is zajlott egy jóféle gasztroforradalom, ami visszahozta a húst az étlapokra, megreformálta a készítési módszereket és a fúziós konyhának is utat engedett. A lengyel gasztronómia megújult és ezt az új arcát kívánták most megmutatni azok számára, akik még csak ismerkednek vele. A Lengyel Idegenforgalmi Szervezet a Varsói Idegenforgalmi Szervezettel kiegészülve a csodás idegenvezetőket biztosított számunkra az este folyamán, a varsói Elixir by Dom Wódki étterem részéről Adam Dernoga és Michał Szcześniak séf gondoskodott a jóltartásunkról (Na zdrowie!) és a megfelelő oktatásunkról.
A menüben igazi klasszikusokkal és könnyedebb, a lengyel gasztronómiában kedvelt alapanyagokra épülő, de a modern ízlésnek megfelelően áthangolt fogásokkal találkozhattunk. Aktív, az Antonius kaviárnak és Piotr Kurzawának köszönhetően kaviárban, Adam vendégszeretetének hála vodkában gazdag esténk volt, amelynek tanulsága, hogy pár kupica után akár lengyelül is remekül főzök és hogy a jelen kor lengyel gasztronómiája pont olyan élvezetes, mint azok a komfort ételek, amelyeken felnőttem. Boldog, bolondos és tanulságos este volt, amelyet bármikor szívesen újra élnék.
A recepteket itt most közre is adom, hogy ha van kedvetek, akkor ti is elkészíthessétek:














