You are here: Home > Termékekről > Unicum Szilva

Unicum Szilva

Szombat este egy világpremier tanúja lehettem. A VinCE rendezvény keretein belül, a Zwack ház által életre hívott keserű mesterkurzus végén, Zwack Izabella és bátyja, Sándor bemutatta az Unicum Szilvát.

A forma a régi, a tartalom kicsit más.

Az aszaltszilva-ágyon érlelt likőr készítése nem sokban tér el az igazi Unicumtól. Itt is 42 gyógynövény kivonatolásából és lepárolásából jön létre a likőr, csupán a folyamat második felében történik némi változás. A minimum fél éves hordós érlelésnél az italt a magyarok által kedvelt gyümölccsel, a szilvával társítják, s ennek a házasításnak köszönhetően a jól ismert keserű likőr új dimenziókba lép.

A gyógyszernek induló gyomorkeserűk ma reneszánszukat élik. A keserű íz kedvelői mellett, a koktéloknak köszönhetően sok olyan ember is szívesen issza ezeket az italokat, akik az alapanyagként felhasznált likőrt önmagában – markánssága miatt – nem kedvelik.  A népszerűvé váló koktélokon keresztül sok keserű likőr kelt új életre az utóbbi években (gondoljunk csak az Aperol hihetetlen sikerére).

Ennek a tendenciának a továbbgondolásaként a Zwack ház maga kezdett el kísérletezni a meglévő keserű más ízekkel történő házasításával. A több éves folyamat eredményét szombat este mi magunk is megkóstolhattuk.

A gyümölcsös, édes íz nagyon jó felvezetője a már ismert Unicum aromának. A szilvának köszönhetően az ital illata lágyabb, íze gazdagabb. Igazi szopogatni való likőr, ami megállja a helyét koktélalapanyagként is. A gyümölcsös illat és íz miatt az ital jól és könnyen társítható ételekhez is.

Számomra ez az este igazi áttörést hozott. Korábban a nemszeretem, gyógyszerként beveszem kategóriába tartozott ez az ital, de az aszaltszilva-ágyon érlelt likőr meggyőzött. Sándor elmondta, hogy a kísérlet kezdeti szakaszaiban próbálkoztak a körtével és a barackkal is, ám az ízek összhangját tekintve, s a hordós érlelést is figyelembe véve, a szilva tűnt a legjobb választásnak. A szilva és az Unicum házasságát egy korábbi kísérlet már megelőzte, amikor egy rendezvényen az Unicum mellé aszalt szilva szemeket kínáltak. A vendégeknek nagyon ízlett, s Sándorék bölcs előrelátással elraktározták ezt az élményt, későbbi felhasználásra. Most azonban már nem csak hozzákóstolhatjuk  a gyümölcsöt az italhoz, hanem élvezhetjük, ahogy az érlelés során lággyá és selymessé teszi a keserűlikőrt.

Néhány szót szeretnék még mesélni a keserű mesterkurzusról. Nagyon élvezetes előadásokat hallgathattunk meg. A pannonhalmi bencés apátságból Hortobágyi Cirill atya tartott átfogó és igen izgalmas előadást, a magyar gyógynövénykultúra kialakulásáról, fejlődéséről, s arról, hogy a szerzetesek jóvoltából hogyan  menekítődött át ez a tudás egészen napjainkig. Ezután Helmut Adam bartender mesélt a keserű íz múltjáról és a jelenlegi diadalút okait fejtegette, végezetül Zwack Sándor és Gulyás Csaba mesélt az Unicum gyártási folyamatáról. Nagyon tanulságos, sok új ismeretet adó, összefüggésekre rávilágító előadások után debütált az Unicum Szilva, s vette át az uralmat az este felett.

Unicum Szilva új arca: koktél alapanyagként, az eseményt kísérő vacsorán

 

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.