Ezek a török konyha legkedveltebb desszertjei – íme, itt a Taste Atlas válogatása
A több száz éves hagyományokat őrző, sokszínű török konyhát világszerte ismerik és szeretik, ez az édességekre különösen igaz. Számos útikönyv a török desszerteket a világ legjobbjai között tartja számon. A török édességek között mindenki megtalálhatja az ízlésének leginkább megfelelőt, a helyiek és a turisták is. Most a Taste Atlas közölt több híres török receptet a Top 100 desszert a világon című kiadványában.
A világszerte jegyzett török baklava
A baklava igazi ikon, a legismertebb török desszert finomra tört dióval vagy pisztáciával töltött, papírvékony rétestésztából, úgynevezett filotésztából készült, édes sziruppal átitatott sütemény. Különösen az ikonikus, Gaziantep városából származó változat külön desszertként szerepel a Taste Atlas kalauzban. Gaziantepet egyébként az UNESCO Kreatív Város Hálózat tagjává választotta, az innen származó baklava, amelyet az Európai Unió Bizottsága a török konyha egyedi ízvilágú desszertjeként jegyzett be, Törökország egyik legfontosabb étele a mindennapokban és a különleges alkalmakkor is.
Bár ezt a típusú édességet általánosságban baklavának nevezik, elkészítésétől, összetételétől és kiszerelésétől függően különböző neveket kaphat. A fıstık sarma (pisztáciás tekercs), amely szintén szerepel a Taste Atlas listáján, pisztáciával, a legkedveltebb baklavatöltelékkel készül, de itt nem laprétegek között található a töltelék, hanem egyetlen réteslapba tekerik fel a sűrű pisztáciamasszát, amelyet olykor pisztáciavajnak is neveznek. A baklava, bármilyen formában és ízben is készüljön, Törökország gazdag kulturális örökségének hordozója.
A Taste Atlas által említett másik hagyományos török desszert a künefe. Ezt forrón tálalják. A lágy sajttal töltött elképesztően vékony tésztaréteggel bíró süteményt édes sziruppal öntik le és apróra vágott pisztáciával díszítik. A legfinomabb künefe Törökország délkelet-anatóliai tartományaiban kóstolható, az Antakya Künefe, Hatay világhírű desszertje “oltalom alatt álló földrajzi jelzést” is kapott az EU-ban.
Egyedi örökség: tejes desszertek
Törökország tejes desszertjei ugyanolyan népszerűek és ízletesek, mint az ország más kulináris ínyencségei. A Fırın sütlaç (sült rizspuding) egy méltán népszerű hagyományos török desszert, amelyet tejjel, rizzsel és cukorral készítenek. A rizspudingot megsütik, tetejét fahéjjal vagy mogyoróval díszítik. Bár ez a klasszikus desszert az egész országban kapható, sok rajongó szerint a legjobb fırın sütlaç-ot a tejtermelésről ismert területeken szolgálják fel.
Az oszmán korból származó kazandibi (karamellizált tejpuding) lágy állagú, az alapja pedig kicsit erősebben sült. A desszert neve annak az üstnek az égetett aljára utal, amelyben készül. A tavukgögsülü kazindibi aprított csirkemell hozzáadásával készül, amelynek az alsó rétegét elégetik. A legtöbb kazandibit azonban vajjal, tejjel, rizsliszttel, cukorral és keményítővel tálalják, a tetején karamellizált réteggel. Ezt a hagyományos ételt török kávéval vagy teával tálalják, mint számtalan más mesés török desszertet.
A Maraş Dondurma (Maraş fagylalt) szintén megtalálható a Taste Atlasban. Sűrű állagával, jellegzetes ízével és aromájával egész Törökország egyik kedvenc desszertje. Ennek az édességnek az a titka, hogy a Kahramanmaraşban, a helyi gyógynövényes füvekkel etetett kecskék tejéből készül, míg az ízesítő, a salep a környéken termő lila orchideák gyökeréből származik. Ugyancsak a Taste Atlasban szerepel a İrmik helvası, amely az anatóliai konyhakultúra kihagyhatatlan édessége. A szinte minden tartományban kis változtatásokkal készített étel búzadarából, vajból, cukorból, tejből és fenyőmagból áll. Legtöbbször forrón tálalják egy gombóc jéghideg Maraş-fagylalt kíséretében.