You are here: Home > Édes élet > Jegesen a legjobb – kávéélmények kánikula idején

Jegesen a legjobb – kávéélmények kánikula idején

A kávézás nincs évszakhoz kötve, de ha lenne, akkor biztos, hogy a nyár lenne az igazi időszaka. A meleg éghajlaton születő csodát inni is ilyenkor a legjobb – szerintem. A tartalmas tejes kávés italok és a klasszikus, desszertként is funkcionáló bécsi jeges mellett számtalan egyéb hűsítő, könnyű, a kávé arculatát megmutató ital született az utóbbi időszakban és ezeknek az italoknak az ismertsége és elfogadottsága egyre nagyobb.

jegeskave2

A forróságban különösen jól tud esni egy pohár jegeskávé, és általánosságban elmondható, hogy a magyar kávékedvelők is szívesen választják a hűsítő változatokat a nyári időszakban. A kutatásban résztvevők több mint fele (52 százalék) iszik jegeskávét alkalmanként vagy rendszeresen.

Hódít a minőség és nyáron a fagylaltos kávé

A május végén végződött 12 hónapos időszakban a Nielsen piackutató adatai szerint magyar kiskereskedelmi kávépiacon a prémium szegmensben (szemes és kapszulás kávé) az árak emelkedése ellenére sem csökkent érdemben a fogyasztás, a minőséghez szokott fogyasztók megmaradtak szokásaiknál.

 A minőségi kávé iránti igény akkor is fontos szempont, ha igazi élményt kínáló jeges változatot fogyasztanánk.  A júniusban készült kutatásból kiderült, hogy a fogyasztók körében a legfelkapottabb típus a fagylaltos kávé (43 %) és a cappuccino freddo (40 %), de népszerű még a fogyasztók körében a frappé (27 %) és az espresso freddo (24 %) is. A nők kedvence a fagylalttal készült kávé a nyári időszakban (49 %), míg a férfiak leginkább a mediterrán országokban közkedvelt cappuccino freddót (37 %) választják.

Mindegy, hogy otthon, az irodában, a Balaton partján vagy egy egzotikus országban töltjük épp az időnket, a Costa Coffee termékeivel ott van a nyár, ott van a vakáció, ahol éppen mi vagyunk. Egy hűsítő kávé elfogyasztása közben rövid időre kikapcsolhatunk, kikapcsolódatunk.

A nők és a fiatalok kedvence

A jegeskávé fogyasztása a nők körében sokkal jellemzőbb. Miközben a nők 60 százaléka iszik jeges kávéitalokat, a férfiak esetében ez az arány csupán 45 százalék. Érdekesség, hogy a fiatalabb válaszadók közül többen fogyasztják a hideg változatokat: tízből tíz 29 év alatti válaszadó iszik valamilyen rendszerességgel jegeskávét, míg a 30-39 év közöttiek esetében tízből már csak heten mondták ezt, és a kor előrehaladtával még tovább csökken az arányuk.

A jegeskávé a délután fénypontja

Sokan szeretik egy csésze forró feketével kezdeni a napjukat, de a jegeskávét a legtöbben (68 százalék) inkább a délutáni órákban isszák. Délelőtt a válaszadók 36 százaléka tart szünetet egy hűsítő ital mellett, míg 21 százalék inkább reggel szereti elfogyasztani a hideg kávéitalát. A nap végén a legfiatalabb korosztály jegeskávézik átlagon felül, a 18-29 évesek 14 százaléka akár este is megiszik egy pohárral a frissítő italból, míg az összes válaszadó körében mindössze 5 százalék ez az arány.

Bárhol, bármikor jólesik

A Costa Coffee és a gkid kutatásában részt vevők 40 százaléka nyáron bárhol, bármikor szívesen elfogyaszt egy frissítő kávéitalt. Az összes válaszadó 33 százaléka otthon, családi körben szeret meginni egy jéggel is megbolondított feketét, ugyanakkor mindez a 18-29 évesek csupán 6 százalékára jellemző. A fiatalok 69 százaléka szívesen jegeskávézik akár egyedül is, 49 százalékuk pedig inkább ellátogat egy kávézóba az élményért.

A hétköznapok örömforrása

Függetlenül attól, hogy otthon vagy pihenés közben fogyasztjuk, a felfrissülés tökéletes partnere a Costa Coffee, amely segít nyári pillanatokat varázsolni a mindennapokba. A minőségi Costa Coffee termékeivel pár percre eltávolodhatunk a hétköznapok kihívásaitól, kikapcsolódhatunk, feltöltődhetünk, felkészülve az előttünk álló élményekre, feladatokra.

„A nyári kávéfogyasztási alkalmak elengedhetetlen kelléke a jegeskávé, amely már évszázadok óta nyújt frissítő kávéélményt a fogyasztó számára. A receptek országonként eltérőek, számtalan elkészítési mód létezik a világon, amelyek közül lehetetlen legjobbat választani és nem is kell: a kávéélményt a minőségi alapanyag, az egyéni preferenciák és a kreativitás határozza meg. A jegeskávé nem szimplán egy energiát adó ital, hanem szinte desszert, amely a hétköznapok öröm és élvezetforrása, kiszakít a valóságból és elhozza számunkra a nyár legjobb pillanatait” – mondta Gávris Iván, a Coca-Cola HBC Magyarország kávészakértője.

A magyarok nyitottak a specialitásokra

A kutatásban résztvevők túlnyomó többsége (72 százalék) nyitott arra, hogy nyáron a megszokottól eltérő kávéspecialitásokat kóstoljon meg. 41 százalékuk az érdeklődését felkeltő újdonságokat próbálja ki, 17 százalékuk a helyi különlegességeket szereti megkóstolni, míg 14 százalék bármilyen kávéspecialitásra nyitott. A válaszadók 28 százaléka inkább nem kockáztat, és marad a jól bevált kávéjánál. A nők e tekintetben nyitottabbak az újdonságokra, mint a férfiak, és főként a legfiatalabb korosztály keresi a különlegességeket. A 18-29 éves korosztály 45 százaléka minden kávéspecialitást szívesen megkóstol.

A Costa Coffee-val bármikor változatosságot csempészhetünk a mindennapokba. Ezért bemutatunk három hűsítő nyári kávéreceptet, amelyekkel a legnagyobb kánikulában is felfrissülhetünk. A receptek könnyedén, akár otthon vagy a munkahelyen is elkészíthetőek. A minőségi kávéélmény legjobb alapanyagai pedig a Costa Coffee-nál mindig megtalálhatók!

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.