You are here: Home > Édes élet > A legkedvesebb

A legkedvesebb

Gyerekkorom óta gyengéd érzelmi szálak fűznek a piskótaroládhoz. Nyugodtan állíthatom, hogy ez a sütemény számomra a legkedvesebb. Anyától sokszor kértem születésnapi torta gyanánt, de ha a vasárnapi ebédek esetén rákérdez, hogy mi legyen a desszert, akkor is gyakorta a piskótatekercsre esik a választásom. Mert az a piskótatekercs, amit ő csinál, az verhetetlen.

Szerencsére a család többi tagjai is osztozik vele a piskótatekercs iránt rajongásomban, így ma az ő kedvükért itthon  is sült egy adag.

Piskótatekercs

2 egész tojás

6 tojás sárgája

7 nagymama ek cukor

5 nagymama ek rétesliszt

6 tojás habja

csipetnyi só

1 mandarin héja

A két tojást felütöm, hozzáadom a hat sárgáját és a cukorral habosra keverem. Ezután kanalanként hozzáadom a lisztet és hozzáreszelem a mandarin héját. A fehérjéket egy csipetnyi sóval kemény habbá verem, majd óvatosan beleforgatom a tésztába. Zsírral kikent, rétesliszttel kiszórt tepsibe simítom a tésztát és 200 fokon negyed órát sütöm, anélkül, hogy időközben rányitnám az ajtót. A kész tésztát a tepsiben baracklekvárral megkenem, majd – minden skrupulusomat félretéve – forrón feltekerem és még 5 percet sütöm.

Magában vagy sodóval kínálom.

 

Tags: ,

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

4 Responses to “A legkedvesebb”

 1. magyar póker szerint:

  Ez pontosan úgy néz ki, mint a klasszikus, nagymamaféle piskóta rolád.. erről az elkészítésről még nem hallottam, amit még a lekvárral együtt visszaraknak a sütőbe, kipróbálom. ettől milyen hatást érünk el?nem szárad majd ki a tészta?

 2. mirelle szerint:

  5 percre kerül vissza, így nem szárad ki, csak valahogy jobban összeáll. Igazság szerint nem gondolkodtam el a logikáján, anyám receptjeit általában vakon követem. 😀

 3. GasztroRéka szerint:

  Mekkora az a nagymama ek ?

 4. mirelle szerint:

  A nagymama kanálba még fér két dekányi cukor, 2 cseppnél több leves. Ergo nem ezekkel a divatkanalakkal kell kimérni, hanem a régi alpakka leveseskanalak közül kell egyet rendszeresíteni a konyhában. a régi szakácskönyvek is erre a kanálra írják a mennyiségeket.